منو

اکسس پوینت چیست و انواع و کاربرد آن کدام است؟

اکسس پوینت یا Access Point که به فارسی به معنی نقطه دسترسی می باشد در واقع اسمی است که ما بر روی یکی از تجهیزاتی گذاشته ایم که در شبکه های بیسیم یا وایرلس مورد استفاده قرار می گیرد. این تجهیزات که به صورت اختصاری به آنها AP یا WAP هم گفته می شود در شبکه های کامپیوتری به تجهیزاتی گفته می شود که عملکردی شبیه به سویچ شبکه های کابلی در شبکه های بیسیم دارند، بدین معنی که این امکان را فراهم می کنند که از طریق آنها شما بتوانید چندین سیستم کامپیوتری را از طریق شبکه های بیسیم به همدیگر متصل کنید.

احتمالا شما نیز در خانه خود از این AP ها دارید، دستگاهی که شما به عنوان مودم ADSL می شناسید که در کنار آن یک آنتن نیز قرار دارد در واقع یک اکسس پوینت است که در لفظ فنی به آن Wireless Router گفته می شود AP هایی که در دفاتر شرکت های کوچک و خانه ها استفاده می شوند معمولا بسیار کوچک هستند و براحتی بر روی چیپ یک کارت شبکه یا رادیو قابل پیاده سازی هستند، حتی مودم های وایمکسی که شما دارید نیز همان AP های خانگی هستند.

اکسس پوینت

اکسس پوینت چیست و چه کاربردهایی دارد؟

اکسس پوینت چیست؟

اکسس پوینت Access Point دستگاهی است که شبکه محلی بیسیم یا همان WLAN – wireless local area network ایجاد می کند. اکسس پوینت به عنوان دستگاه بی سیم در شبکه می تواند دستگاه ها را به LAN وصل کند و وایرلس را در قسمت های بیشتری گسترش دهد در نتیجه تعداد کاربران متصل به شبکه را می تواند افزایش دهد.

اکسس پوینت می تواند ۶۰ اتصال همزمان را فراهم کند. به عبارت ساده تر با نصب اکسس پوینت در دفتر کار، کارمندان می توانند به راحتی از اتاقی به اتاق دیگر حرکت کنند آن هم بدون اینکه وقفه ای در اتصال به شبکه ایجاد شود. با حرکت کاربران در ساختمان، دستگاه آنها از یک اکسس پوینت به اکسس پوینت دیگر سوئیچ می کند و این بار هم اتصال قطع نمی شود حتی کاربران متوجه این سوئیچینگ ها نمی شوند.

پیدا کردن بهترین محل برای نصب اکسس پوینت نیاز به طراحی دقیق و کاملی دارد تا آورلپ شدن فرکانس ها حذف شود و نویز کاهش یابد.

انواع اکسس پوینت

شاید برای شما سوال باشد که بدانید چند نوع اکسس پوینت داریم؟ در جواب باید بگویم که دو نوع اکسس پوینت داخلی (Indoor) و بیرونی یا (Outdoor) در مدل ها و برند های مختلف برای ایجاد شبکه های محلی و شهری بی سیم مورد استفاده قرار می گیرند.

1 - اکسس پوینت Indoor

دستگاه های اکسس پوینت indoor یا داخلی برای مصارف کوچک خانگی و یا داخل سازمانها و مجتمع ها مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا امواج ضعیفی دارند و محدوده فعالیت آن ها داخل همان واحد یا ساختمان است.

اکسس پوینت خانگی و ایندور

اکسس پوینت این دور خانگی و سازمانی

در این دسته بندی برخی دستگاهی به نام ریپیتر یا تقویت کننده امواج هم جا می گیرد. این دستگاه هم گیرنده امواج و هم ارسال کننده امواج است و برای مکان هایی به کار می رود که اکسس پوینت اصلی توانایی پوشش تمام مجموعه را ندارد. روش کار این دستگاه به این صورت است که به صورت بی سیم به اکسس پوینت اصلی متصل شده و سپس خود آن به صورت بی سیم شروع به سرویس دهی می کند.

2 - اکسس پوینت Outdoor

نوع دیگری از آن ها outdoor هستند که برای استفاده در فضای باز مورد استفاده قرار می گیرند. این دستگاه ها باید در برابر آب، گرد و خاک و گرما مقاوم باشند تا بتوانند در فضای باز به راحتی فعالیت کنند. برای مثال دکل های مخابراتی و یا رادیوهای که سر چهار راه ها و یا داخل ایستگاه های اتوبوس BRT نصب شده اند نوعی اکسس پوینت Outdoor هستند.

اکسس پوینت اوت دور

اکسس پوینت اوت دور

کاربرد اکسس پوینت

کاربرد اکسس پوینت معمولا در ساختمان ها و دفاتر بزرگ است. اکسس پوینت با کابل اترنت به روتر یا سوئیچ یا هاب سیمی وصل می شود و سیگنال های وای فای را در منطقه مورد نظر فراهم می کند. مثلا اگر می خواهید دسترسی به وای فای را در قسمت پذیرش شرکت خود داشته باشید، لازم نیست در این قسمت، روتر قرار دهید کافیست نزدیک میز پذیرش، اکسس پوینت نصب کنید و کابل اترنت را از پشت آن به اتاق سرور ببرید. اتصال بی سیم معمولا تنها گزینه برای اکسس پوینت است تا سیگنال Wired را به سیگنال بی سیم منتقل کند.

اکسس پوینت در خانه ها روتر بی سیمی است که به مودم کابلی یا DSL وصل می شود. با اینکه برخی مودم ها قابلیت بیسیم دارند و باعث می شوند بتوان مودم را به اکسس پوینت تبدیل کرد. در سازمان های بزرگ از چند اکسس پوینت استفاده می شود تا کارمندان بتوانند به صورت بی سیم از مکان های وسیع به شبکه مرکزی وصل شوند.

اکسس پوینت های عمومی هم که نامش مشخص است: در مغازه ها، کافی شاپ ها، رستوران ها و کتابخانه و … استفاده می شوند. همچنین در برخی شهر ها از آنها به عنوان انتقال دهنده های بیسیم برای اتصال به چراغ راهنمایی، علایم و … استفاده می شود. اکسس پوینت ها معمولا برای اتصال به اینترنت استفاده می شوند.

برخی اکسس پوینت ها برای دسترسی به شبکه های اطراف هستند مثلا دسترسی بیسیم کارمندان به فایلها از سرور مرکز. اغلب اکسس پوینت ها دسترس وای فای را فراهم می کنند اما به عنوان دستگاه بلوتوث یا دیگر انواع اتصال بیسیم هم کاربرد دارند. اکسس پوینت هابرای تقویت سیگنال ها هم استفاده می شوند که در این مواقع در حالت Repeater Mode کار می کنند.

تفاوت اکسس پوینت و روتر

عکس دستگاه اکسس پوینت

مزایای استفاده از اکسس پوینت های بی سیم

  1. به ازای هر اکسس پوینت می توانیم ۶۰ دستگاه را همزمان به شبکه وصل کنیم. در نتیجه به راحتی می توانیم تعداد دستگاه هایی که در شبکه می توانند باشند را افزایش دهیم مثلا دستگاه کاربران و حتی مهمانان شرکت شما، مثل تبلت و اسمارت فون و لپ تاپ و دسکتاپ به راحتی به شبکه وصل می شوند.
  2. اکسس پوینت ها هر جایی که کابل اترنت دارید می توانند قرار گیرند. مدل های جدیدتر اکسس پوینت با Power over Ethernet Plus یا همان PoE+ سازگارند. (PoE+ ترکیبی از اترنت و کابل برق است.) در نتیجه حتی دیگر لازم نیست کابل برق جداگانه ای هم نصب کنید.
  3. اکسس پوینت با ویژگی های استانداردی که دارد می تواند از Captive Portal و Access Control List - ACL پشتیبانی کند. در نتیجه می توانید دسترسی مهمان را بدون تداخل در امنیت شبکه محدود کنید.
  4. می توانید اکسس پوینت هایی با ویژگی Clustering انتخاب کنید.

زمان استفاده از اکسس پوینت به موارد زیر توجه کنید

  • اکسس پوینت ها نصب به امواج و نویزها حساسیت بالایی دارند و یک موتور الکتریکی به راحتی می تواند امواج آن را تضعیف و دچار اختلال کند.
  • در AP های خانگی موانعی مانند دیوار به آسانی می توانند تا 30 درصد از توان دستگاه تان را کم کنند.
  • به هیچ عنوان نباید Access Point ها را کنار یکدیگر نصب کنید و باید فاصله شان با در نظر داشتن میزان فرکانس و پوشش دهی شان حفظ کنید.
  • AP ها به خودی خود کارایی ندارند و باید با کمک روتر یا سرور، به عنوان یک شبکه فعالیت کنند.
  • در محیط های شلوغ و پر تردد که افراد زیادی نیاز به اتصال به اکسس پوینت دارند باید از مدل های بالتر استفاده کرد.
  • تمامی برند های اکسس پوینت استفاده شده در یک شبکه به دلیل سادگی در تنظیمات و مسئله رومینگ بهتر است از یک برند باشند. (می توان از مدل های مختلف یک برند استفاده کرد)

تفاوت روتر و اکسس پوینت

فرق روتر و اکسس پوینت چیست؟

روتر (Router) مانند یک دستگاه مرکزی یا هاب در شبکه می باشد که می تواند شبکه LAN راه اندازی کند تا سایر دستگاه های شبکه به آن وصل شوند و این قابلیت مدیریت دستگاه های متصل به شبکه LAN را دارد. روتر ها همچنین قابلیت اشتراک اینترنت میان دستگاه ها را دارد و نحوه دسترسی هر یک از دستگاه ها به اینترنت را تعیین می کند.

در صورتیکه اکسس پوینت قادر به راه اندازی شبکه LAN نیست تنها تلاش می کند به عنوان یک واسط سایر دستگاه ها را به شبکه LAN روتر متصل کند. همانطور که قبلا گفته شد Access Point دستگاهی متصل به روتر است که تنها محدوده پوشش دهی بیسیم شبکه را افزایش می دهد. به همین دلیل در اکسس پوینت ها عموما درگاه WAN نداریم و قابلیت اتصال مودم را ندارند.

یک روتر می تواند کار اکسس پوینت را انجام دهد ولی برعکس این قضیه اتفاق نمی افتد و یک Access Point به هیچ طریقی نمی تواند وظیفه و کار روتر را انجام دهد. به صورت کلی تر یک AP در مکان هایی دور از روتر نصب می شوند تا تعداد دستگاه های رایانه ای بیشتری بتوانند به شبکه متصل شوند و در حقیقت محدوده پوشش شبکه را افزایش می دهند.

تفاوت مودم با اکسس پوینت چیست؟

همانطوری که گفته شد دستگاه Access Point یا WAP در واقع یک چیپ به همراه یه آنتن است که هم به تنهایی یک دستگاه را تشکیل می دهد یا درون دستگاه های ارتباطی دیگر قرار می گیرد و وظیفه برقراری اتصال دستگاه های مختلف به شبکه های وایفای را بر عهده داشته و از یک روتر به عنوان تامین کننده اینترنت استفاده میکنند به همین دلیل است که از اکسس پوینتها بمنظور افزایش و گسترش شبکه وایرلس استفاده میشود. اما همانطور که میدانید مودم به منظور اتصال به شبکه اینترنت استفاده میشود.

برای مثال اکثر مودم های ADSL، تمام مودم های TD-LTE، برخی روتر ها مانند Mikrotik دارای این چیپ هستند و در کنار فعالیت دیگری که انجام می دهند. پس مودم اینترنتی وایرلسی که شما از آن استفاده می کنید دارای یک چیپ WAP هم است. بنابراین یک مودم می تواند شمال AP هم باشد.

در نظر داشته باشید حتی دکل های مخابراتی موبایل که به شما سرویس می دهند هم دارای اکسس پوینت هستند که در محدوده خیلی وسیع تری امواج را منتشر می کنند.

همچنین جالب است بدانید دستگاه موبایل شما و یا لپ تاپ شما هم دارای اکسس پوینت است! وقتی شما بر روی موبایل خود نقطه اتصال یا Mobile Hotspot را روشن می کنید موبایل شما به یک دستگاه WAP تبدیل می شود و می توانید اینترنت خودتان را برای بقیه کاربران به اشتراک بگذارید.

پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت اکسس پوینت چند است؟
قیمت انواع اکسس پوینت از 400 هزار تومان تا 50 میلیون تومان می باشد و به عواملی همچون برند شرکت سازنده، تعداد آنتن، تعداد پورت شبکه، رابط های دستگاه، سرعت انتقال اطلاعات، باند فرکانسی و ... بستگی دارد.
بهترین مارک های اکسس پوینت کدام است؟
از جمله برندهای محبوب Access Point میتوان به اکسس پوینت تی پی لینک، تندا، دی لینک، میکروتیک، اپل، ایسوس، هوآوی، زد تی آی، نتیس و سیسکو اشاره کرد
تاریخ به روز رسانی : 1402/03/29
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
اکسس پوینت انجنیوس مدل EWS377AP
اکسس پوینت انجنیوس مدل EWS377AP
اکسس پوینت بی سیم میکروتیک مدل LHG 5
اکسس پوینت بی سیم میکروتیک مدل LHG 5
اکسس پوینت بی سیم میکروتیک مدل SXTsq Lite5
اکسس پوینت بی سیم میکروتیک مدل SXTsq Lite5
اکسس پوینت ایسوس مدل ZenWiFi CD6
اکسس پوینت ایسوس مدل ZenWiFi CD6
اکسس پوینت بی سیم N450 تی پی لینک سه آنته مدل TL-WA901ND
اکسس پوینت بی سیم N450 تی پی لینک سه آنته مدل TL-WA901ND
اکسس پوینت Outdoor زایکسل با شش عدد آنتن مدل WAC6553D-E
اکسس پوینت Outdoor زایکسل با شش عدد آنتن مدل WAC6553D-E
اکسس پوینت بی سیم یوبیکیوتی مدل UNIFI AP AC PRO
اکسس پوینت بی سیم یوبیکیوتی مدل UNIFI AP AC PRO
اکسس پوینت انجنیوس با 4 آنتن خارجی مدل EnHero5
اکسس پوینت انجنیوس با 4 آنتن خارجی مدل EnHero5
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد