منو

کوکوپیت چیست، چه فوایدی برای گیاه دارد و چگونه استفاده میشود؟

کوکوپیت چیست؟

کوکوپیت coco peat نوعی خاک و بستری برای کاشت است که از الیاف پوست و پوشش تنه درخت و میوه نارگیل بوجود می آید. این خاک شبیه پیت ماس بوده ولی رنگش قهوه ای تیره است.

کوکوپیت را هم می توان جایگزین خاک کرد و هم آن را بصورت ترکیب و مخلوط با خاکهای دیگر مانند پرلیت و پیت ماس بکار برد. خاک کوکوپیت به عنوان محیط کشت سبک، سازگار با محیط زیست و توانایی نگهداری آب به مقدار زیاد شناخته شده است.

این ماده شبیه اسفنج عمل کرده و آب را تا ۲۰ برابر وزن خود در خاک نگه میدارد، در نتیجه رطوبت خاک بالا رفته، باعث صرفه جویی قابل توجه در مصرف آب و عدم شسته شدن مواد غذایی موجود در خاک شده و ضمن اصلاح خاک از سفت شدن و فشردگی آن جلوگیری نموده و در عین حال در مورد خاکهای سست بر عکس عمل کرده و آنها را فشرده و مناسب رشد گیاه در می آورد و درصد هوای لازم خاک را تامین می نماید، لذا باعث طولانی تر شدن عمر گیاه و ازدیاد و مرغوب تر شدن محصول میگردد.

کوکوپیت چیست

راهنمای خرید خاک کوکوپیت

کوکوپیت چگونه ساخته می شود؟

زمانی که شما نارگیل های قهوه ای خریداری می کنید، دارای الیافی بر روی پوست میوه می باشد. در کشورهایی که تولید کننده نارگیل هستند مانند هند یا سریلانکا این الیاف را با دستگاه های ویژه خورد کرده و آنها را فشرده می کنند.

کوکوپیت برای اولین بار در قرن نوزدهم برای باغبانی استفاده شد. اما به خاطر کیفیت آنها پس از مدت کوتاهی، استفاده از آنها کاهش یافت و محبوبیت خود را از دست دادند. در اواخر قرن بیستم زمانی که با روش های جدید کوکوپیت بهتری تولید شد، به محیط کشتی ارگانیک که با محیط زیستی سازگار بوده و پایدار است تبدیل شد.

همانطوری که اشاره شد کوکوپیت با استفاده از الیاف دور ریختنی پوست نارگیل تولید می شود. رشته های نازک پوست نارگیل جدا شده سپس پودر و بسته بندی می شوند. برای این کار ابتدا نارگیل ها خیسانده می شوند، روشی برای به عمل آوردن که به طور طبیعی باعث تجزیه پوسته خیس می شود.

معمولاً پوست نارگیل ها به مدت ۶ ماه یا بیشتر و برای تجزیه شدن در آب خیسانده می شوند. امروزه این فرآیند را می توان در مدت کمتری و طی یک هفته با استفاده از تکنیک های ماشینی پیشرفته انجام داد. بعد از خیسانده شدن رشته ها به وسیله شانه های مخصوص از پوسته جدا می شوند، این فرآیند جدا کردن الیاف Defibering نام دارد.

زمانی که رشته ها یا الیاف نارگیل به وسیله شانه از پوسته جدا شد، خشک شده و به صورت آجری شکل، گرد و یا گلدان هایی از الیاف نارگیل درمی آیند یا به صورت نرم بسته بندی می شود. در این مرحله کوکوپیت خشک و عمل آوری شده است و برای فروش و استفاده آماده است.

کوکو پیت چگونه ساخته می شود

عکس مراحل ساخته شدن و تولید کوکوپیت

اجزاء کوکوپیت

کوکوپیت از سه بخش تشکیل شده که ممکن است در بافت های مختلف هر سه یا یکی از بخش ها وجود داشته باشد. کوکوپیت ها انواع مختلفی دارد، انواع کوکوپیت به صورت زیر است: پیت، الیاف یا چیپس که استفاده از مخلوط آنها مزایای خود را دارد.

پیت peat

پیت مشابه پیت ماس است، اما رنگ آن قهوه ای تیره است و قطر آن بین یک تا پنج میلیمتر است. تراکم این محصول به اندازه ای است که آب زیادی را در خود نگه می دارد و به همین دلیل نمی توان آن را تنها استفاده کرد؛ چون ممکن است ریشه ها از آب غرق شوند.

الیاف نارگیل coir

رشته های نخ مانندی که از الیاف نازک و بسیار نازک نارگیل تشکیل شده اند که اکسیژن از طریق آن به راحتی می تواند به سیستم ریشه ی گیاه نفوذ پیدا کند. فیبر نارگیل به تنهایی قابلیت جذب زیادی ندارد و با گذشت زمان تجزیه می شود و در نتیجه مقدار اکسیژنی که به ریشه های گیاه می رسد، کاهش می یابد. به همین دلیل برای استفاده ی مجدد مناسب نیست.

کوکو چیپس chips

تکه های کوچکی از الیاف نارگیل است که خصوصیات بهتری نسبت به پیت و فیبر را دارد. کوکو چیپس آب را به خوبی در خود نگه می دارد و منافذ هوایی خوبی هم دارد.

کوکو چیچس

عکس کوکو چیپس

انواع کوکوپیت

نوع کوکوپیت بر اساس درصد اختلات اجزای آن دارد اما به طور کی در ایران سه نوع آن مورد توجه قرار گرفته است

  1. بافت فاین : که شامل هشتادو پنج درصد پیت و پانزده درصد الیاف با اندازه حداکثر 4 سانتی متر می باشد.
  2. بافت مدیوم : که شامل هشتاد تا هشتاد و پنج درصد پیت و همچنین پانزده تا بیست درصد الیاف با اندازه حداکثر 15 سانتی متر می باشد.
  3. کوکوچیپس : که شامل سی درصد پیت و سی تا شصت درصد چیپس و مابقی الیاف با ابعاد متغیر می باشد.

نحوه استفاده و کاربرد کوکوپیت به چه شکل است؟

کوکوپیت را می توان از مراکز خرید و فروش تجهیزات کشاورزی تهیه کرد که به صورت قالبی فشرده فروخته می شود. بعد از خرید آن را در آب قرار دهید. کوکوپیت فشرده بوده و پس از قرار گرفتن در آب، آب زیادی جذب می کند و از هر یک کیلوگرم کوکوپیت قالبی فشرده حدود ۱۵ لیتر کوکوپیت مرطوب بدست می آید.

همانطور که کفته شد کوکوپیت را می توانید به تنهایی یا بصورت ترکیب و مخلوط با پرلیت، پیت ماس و یا خاک اره بکار برد.

برای استفاده، کوکوپیت را درون گلدانی قرار داده و آب روی آن بریزید. ۸ تا ۱۰ لیتر آب برای هر قالب کافیست. به محض جدا شدن الیاف کوکوپیت می توانید آن را مخلوط با پرلیت و یا پیت ماس مورد استفاده قرار دهید.

از این مخلوط نصف آن باید کوکوپیت باشد، ۱۰%پرلیت، ۴۰% پیت ماس باشه که یک خاک عالی برای گیاهان آپارتمانی به حساب میاد حالا در این مرحله می توان به آن مواد مغذی افزود.

نحوه استفاده از کوکوپیت

عکس نحوه استفاده و کاربرد کوکوپیت

خاک کوکوپیت برای چه گیاهانی استفاده می شود؟

از این خاک برای بستر کاشت کوجه فرنگی، فلفل دلمه، خیار و گیاهان آپارتمانی می توان استفاده کرد. چنانچه گفتیم این خاک بستر خوبی برای رشد و رویش گیاه و بذر، نشا، انواع پیاز و قلمه است. در بخش صیفی جات و گلهای شاخه بریده مانند رز و لیلیوم و نیز کاشت درختچه و قارچ عالی عمل می کند.

ولی اگر ترکیب گفته شده در بالا را درست کنید میتوانید برای انواع گیاهان آپارتمانی استفاده کنید و بهترین خاک برای گیاهان آپارتمانی و تکثیر آنها می باشد.

فواید و مزایای استفاده از کوکوپیت

بی تردید کوکوپیت یک بستر عالی برای کاشت گیاه بوده و مزایای زیادی دارد که در ادامه به آنها می پردازیم:

صرفه جویی در مصرف آب و نگهداری آب

کوکوپیت بافتش به گونه ای است که آب زیادی جذب کرده و در خود نگه می دارد. بدین ترتیب در مصرف آب صرفه جویی می شود و برای کشاورزی مناسب است. این خصلت کوکوپیت به رشد گیاه نیز کمک می کند.

تصور کنید اسفنجی دارید که آب را به خود جذب کرده و رطوبت لازم را برای گیاه فر اهم می کند. در نتیجه کوکوپیت برای گیاهانی که به آبیاری زیاد احتیاج دارند و نیز کشت هیدروپونیک مناسب است. کوکوپیت رطوبت را از هوا جذب کرده و این خاصیت باعث می شود نیازی به آبیاری زیاد نباشد. در نتیجه هم در آب و هم در هزینه کود صرفه جویی می شود.

دوام بالای کوکوپیت

یکی از مزایای کوکوپیت که آن را نسبت به سایر بسترهای کشت برتر کرده است، دوام و ماندگاری بالای آن است. حداقل ماندگاری آن ۴ سال و حداکثر ۱۰ سال ست.

فواید استفاده از کوکوپیت

حفظ محیط زیست

کوکوپیت به دلیل اینکه ماده آلی است برای محیط زیست ضرری نداشته و تجزیه شده و به طبیعت بازمی گردد. این خاک مقاوم بوده و پس از ۱۰ سال شروع به تجزیه می کند. بدین شکل استفاده از آن به سلامت محیط زیست هم کمک وافری می کند. همچنین خاکی مقاوم به رشد انواع علف هرز و قارچ و باکتری می باشد.

داشتن تهویه مناسب و تخلخل هوایی

از دیگر مزایای کوکوپیت داشتن تهویه بسیار خوب است. بافت این خاک به دلیل اینکه الیاف نارگیل تخلخل دارند، تهویه خوبی داشته و خاک سفت و فشرده ای نیست. حتی به هنگام اشباع شدن از آب نیز تخلخل هوایی خوبی دارد.

سرعت رشد ریشه و جوانه ها

رشد ریشه در این خاک به دلیل بافت خاک و الیاف نارگیل و داشتن تهویه مناسب به سرعت صورت می گیرد، زیرا هوادهی به ریشه بهتر انجام می شود. در نتیجه زمان جوانه زدن پایین آمده و نیز قلمه ها بخوبی در این خاک رشد می کنند.

رشد جوانه

فواید و مزایای استفاده از خاک کوکوپیت برای گیاهان

فاقد بیماری و آفات مضر برای خاک

خاک کوکوپیت فاقد هر گونه آفت، بیماری و بذر علفهای هرز است و دارای ویژگی ضدقارچی و این یک مزیت مهم به حساب می آید. الیاف نارگیل با خاک تماسی نداشته و در بالای درخت هستند، به همین خاطر عاری از هرگونه آفت و بیماری مربوط به خاکند.

داشتن PH مناسب و ایده آل رشد گیاه

اکثر گیاهان به PH محدوده 6/5 تا 5/6 نیاز دارند و PH کوکوپیت برای گیاهان مناسب است زیرا مواد مغذی به سادگی به ریشه منتقل می شود. این خاک PH خنثی تا کمی اسیدی دارد.

راندمان بیشتر در تولید محصول

با استفاده از این بستر و زهکشی خشک گیاه به جای صرف زمان برای پیدا کردن غذا، بیشتر و سریعتر رشد کرده و محصول بزرگتری نیز به دست می آید.

دارای قابلیت استفاده مجدد

یکی از مزایای جالب کوکوپیت استفاده مجدد از این خاک است. شما می توانید آن را ضدعفونی نموده و دوباره از آن استفاده کنید. این بستر کشت پایدار است، اما برای دوره ی رشد بعدی باید آن را به شیوه ی صحیح آماده کرد تا بتوان محصولی سالم را تضمین کرد.

خرید اینترنتی کود و خاک کوکوپیت

عکس تعویض خاک گلدان با خاک کوکوپیت

کوکوپیت چه معایبی دارد؟

استفاده از کوکوپیت نیز مانند هر ماده دیگری مزایا و معایبی دارد که در اینجا به معایب کوکوپیت نیز می پردازیم. قطعاً هر بستر کاشت محدودیتهایی دارد که برای عملکرد و نتیجه بهتر باید آنها را بدانید. البته معایب استفاده از کوکوپیت خیلی کمتر از مزایای آن است.

بالا بودن قیمت کوکوپیت

از معایب کوکوپیت میتوان به قیمت بالای اون اشاره کرد، کوکوپیت نسبت به باقی خاکها قیمت بالاتری دارد و در کل ماده گرانی محسوب می شود. قیمت بالای آن به دلیل وارداتی بودن آن بوده واردکننده متحمل هزینه زیادی می شود و این یکی از معایب کار است.

کمبود مواد مغذی خاک کوکوپیت

یکی دیگر از معایب کوکوپیت، کمبود مواد غذایی آن است. در نتیجه باید از کود مایع و محلولهای تقویتی استفاده کرد. البته این خاک جذب آب خوبی داشته و اجازه نمی دهد مواد تقویتی از خاک خارج شوند.

همچنین به دلیل کمبود مواد مغذی مناسب بذر و قلمه است، زیرا گیاه در این مرحله نیازی به مواد غذایی نداشته و با شروع رشد ریشه گیاه به این مواد نیاز دارد که از طریق تقویت و کود دهی می توان آن را جبران نمود.

احتمال وجود نمک در کوکوپیت

هنگام خرید کوکوپیت دقت کنید که نحوه تولید آن به چه شکل است. چون گاهی اوقات پوست نارگیل را در آب نمک خیس می کنند. کوکوپیتی را تهیه کنید که با آب شستشو شده باشد.

احتمال حبس کلسیم، آهن و منیزیم در کوکوپیت به دلیل تبادل یونی

بستر کوکوپیت به دلیل تبادل یونی بالایی که دارد مواد مغذی (کود) موردنیاز را در مواقع نیاز ذخیره یا آزاد می کند، اما امکان نگه داشتن کلسیم، منیزیم و آهن در آن وجود دارد؛ یعنی باید از مواد غذایی مخصوص این بستر استفاده کنید تا برای داشتن محصولی سالم سطح کلسیم، منیزیم و آهن را افزایش دهید.

مزایا و معایب کوکوپیت

خاک کوکوپیت برای گلدان های آپارتمانی و خانگی بسیار مناسب می باشد

پاکسازی کوکوپیت با مواد شیمیایی

پس از تهیه کوکوپیت و در پایان، الیاف نارگیل را با مواد شیمیایی پاکسازی می کنند تا از رشد عوامل بیماری زا در آنها جلوگیری شود. اطلاع از چگونگی این کار کمک می کند تا محصولتان را کنترل کنید، چون باقیمانده ی مواد شیمیایی ممکن است رشد گیاه را تحت تأثیر قرار دهد. برای اطلاعات بیشتر برچسب تولیدکننده را مطالعه کرده یا به وب سایت آن مراجعه کنید.

چگونه کوکوپیت را در منزل درست کنیم؟

تنها کاری که باید انجام دهید این است که مقداری پوسته نارگیل را تهیه کنید. پوسته نارگیل یک ماده بسیار مفید است. مواد سخت را از این پوسته ها جدا کنید زیرا آسیاب کردن این مواد بسیار سخت است. الیاف جدا شده از پوسته نارگیل را با کمک قیچی به قطعات کوچک تر برش دهید. این مواد را در مخلوط کن قرار دهید و اجازه دهید به خوبی خرد شود.

کوکوپیت به جوانه زنی بذرهای هر گیاهی بسیار کمک می کند. حالا مقداری آب به این کوکوپیت اضافه کنید. سپس حدود ۱۰ دقیقه صبر کنید. اجازه دهید آب به خوبی جذب این پودر شود. می بینید که آب را به طور کامل جذب می کند.

شما می توانید Coco peat خود را به هر شکلی که می خواهید ذخیره سازی کنید. برای این کار آن را به مدت یک روز زیر نور خورشید نگه دارید تا کاملا خشک شود. برای استفاده از این محصول می توانید مقداری از آن را جدا کرده و درون آب بگذارید تا بازیابی شده و آماده استفاده شود.

کشور های سازنده خاک کوکوپیت کدامند؟

در حال حاضر دو کشور تولید کننده کوکوپیت در سطح جهان هستند:

  1. هند: این کشور به علت داشتن درختان نارگیل فروان تولید کننده کوکو پیت است، اما کوکوپیت های آن به علت شوری بالا در ایران خریداری نمی شود، به دلیل این که این کوکوپیت ها را با آب دریا آبشویی می کنند و برای کشور ما که در بیشتر مناطق شوری آب زیاد است، مناسب نیست.
  2. سریلانکا: کوکو پیت های این کشور دارای مرغوبیت بالاتری نسبت به کوکوپیت های هند است. و شوری پایین تر، سرعت حجمگیری و بازشدن بالاتری دارد.

خرید بهترین مدل های کوکوپیت

سخن پایانی

دقت داشته باشید که خاک کوکوپیت را باید از فروشگاه های معتبر خریداری کنید زیرا بعضی از کوکوپیت های بی کیفیت به خوبی تجزیه نمی شوند و نیتروژن موجود را هم مصرف می کنند. کوکوپیت های بی کیفیت و نامرغوب، شامل مقدار زیادی نمک هستند و باید پیش از مصرف حتما آن ها را بشویید.

به طور معمول قالب های کوکوپیت با توجه به نوع یا درصد الیاف و میزان باز شدن، بعد از جذب آب درجه بندی خواهند شد. همچنین اگر می خواهید از کوکوپیت نتیجه مطلوبی به دست آورید؛ باید به نحوه و میزان مصرف آن هم توجه زیادی داشته باشید.

پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت کوکوپیت چند است؟
قیمت انواع خاک کوکوپیت به عواملی همچون شرکت تولید کننده، حجم کوکوپیت، ترکیبات و مواد تشکیل دهنده، ارگانیک بودن، بدون بو بودن و ... بستگی دارد، اما در حالت کلی قیمت کوکوپیت از 20 هزار تومان تا 2 میلیون تومان با افزایش وزن متغییر می باشد.
فواید استفاده از کوکوپیت برای گیاه چیست؟
صرفه جویی در مصرف آب، دوام و ماندگاری بالای نسبت به سایر بسترهای کشت، حافظ محیط زیست، تهویه خوبی داشته و خاک سفت و فشرده ای نیست، سرعت رشد ریشه و جوانه ها زیاد است، فاقد بیماری و آفات مضر برای خاک، راندمان بیشتر در تولید محصول، دارای قابلیت استفاده مجدد
استفاده از کوکوپیت چه معایبی برای گیاه دارد؟
بالا بودن قیمت کوکوپیت، کمبود مواد مغذی خاک کوکوپیت، احتمال وجود نمک در کوکوپیت، احتمال حبس کلسیم، آهن و منیزیم در کوکوپیت به دلیل تبادل یونی، پاکسازی کوکوپیت با مواد شیمیایی در مرحله ساخت آن
تاریخ به روز رسانی : 1401/11/22
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
کوکوپیت شرکت گلباران سبز گیلان وزن 25 کیلو گرم
کوکوپیت شرکت گلباران سبز گیلان وزن 25 کیلو گرم
کوکوپیت و پیت ماس رویش 3 کیلوگرمی
کوکوپیت و پیت ماس رویش 3 کیلوگرمی
کوکوپیت گیلدا جامد سریلانکا حجم 4 لیتر
کوکوپیت گیلدا جامد سریلانکا حجم 4 لیتر
کوکوپیت گرین سیرلانکا وزن 5 کیلوگرم
کوکوپیت گرین سیرلانکا وزن 5 کیلوگرم
خاک کوکوپیت بهکام حجم 3 لیتر
خاک کوکوپیت بهکام حجم 3 لیتر
بستر کشت کوکوپیت وزن 3 کیلوگرم مجموعه 5 عددی
بستر کشت کوکوپیت وزن 3 کیلوگرم مجموعه 5 عددی
خاک کوکوپیت همه جا حجم 3 لیتر
خاک کوکوپیت همه جا حجم 3 لیتر
کوکوپیت جامد گیلدا سریلانکا حجم 10 لیتر
کوکوپیت جامد گیلدا سریلانکا حجم 10 لیتر
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد