منو

کلاه ایمنی چیست؟ یک کلاه ایمنی استاندارد چه ویژگی هایی دارد؟

بی شک یکی از بخش های بحرانی و حساس انسان در برابر حوادث چه شغلی و چه غیر شغلی، ناحیه سر می باشد زیرا این ناحیه محل قرار گیری بسیاری از اندامها و اعضاء حیاتی انسان مانند سیستم عصبی مرکزی است که وارد شدن کوچک ترین ضربه به آن ناحیه می تواند باعث مرگ فرد و یا جراحات و آسیب های شدید و دائمی بشود و هزینه های جبران ناپذیری برای هر فردی داشته باشد.

بنابراین محافظت همه جانبه از آن به خصوص در مواقع انجام کارهایی که احتمال بروز چنین حوادثی برای سر وجود دارد امری واجب و ضروری می باشد. برای حفاظت از سر از کلاه ایمینی استفاده میشود، کلاه ایمنی یک لایه اضافی برای سر ایجاد می کند و فرد در برابر آسیب مغزی محافظت می کند.

با توجه به اهمیت این ابزار ایمنی، در این مطلب از طوطی کالا قصد داریم تا شما را بیشتر با آن آشنا کنیم و انواع و ویژگی های یک کلاه ایمنی کار خوب را با هم مورد بررسی قرار دهیم، پس با ما در ادامه همراه باشید.

کلاه ایمنی چیست

راهنمای خرید کلاه ایمنی کار یا کلاه ایمنی مهندسی

کلاه ایمنی چیست؟

کلاه ایمنی (به انگلیسی Helmet) که به کلاه کار، کلاه مهندسی و کلاه کارگری نیز شناخته می شود، یک کلاه مخصوص کار است که برای محافظت از سر در مقابل برخورد یا اصابت جسم سنگینی با سر استفاده می شود و اداره ایمنی و بهداشت کار (OSHA) کارفرمایان را ملزم به تهیه آن برای تمامی کارگران و کارمندان خود کرده است. کلاه ایمنی می تواند کارگران را از خطرات برخورد، شوک الکتریکی و سوختگی محافظت نمایند.

کاربرد کلاه ایمنی چیست؟

امروزه کلاه ایمنی کار کاربرد مهم و زیادی در میان کاربران دارد. این ابزار ایمنی مورد استفاده کارگران ساختمانی، آتش نشان ها، جوشکاران، لوله کش ها و ... قرار می گیرد. در لیست زیر به تعدادی از کاربردهای کلاه ایمنی در هنگام حوادث گوناگون اشاره خواهیم کرد:

  • جهت جلوگیری از آسیب سر در هنگام برخورد اشیای مختلف به سر کاربران برای کارگران ساختمانی، مهندسین عمران، کارخانه ها، معادن و ...
  • جهت استفاده کارکنان در کارخانه ها و کارگاه های تولید شیشه و فولاد
  • جلوگیری از آسیب سر در هنگام برخورد سر به لوله ها و دیواره های ساختمان
  • جلوگیری از ایجاد شوک الکتریکی در شرایط خاص و ویژه برای مهندسین برق
  • جلوگیری از گیر کردن مو ها در هنگام برخورد با دستگاه های مخصوص و ...

کاربرد انواع کلاه ایمنی

استفاده کلاه ایمنی کار توسط مهندسان و کارگران

جنس کلاه ایمنی از چیست؟

هر کلاه ایمنی از دو بخش اصلی تشکیل می شود. یکی پوسته بیرونی که بخش خارجی کلاه بوده و وظیفه مقاومت در برابر نیروها و ضربات خارجی را دارد و دیگری یراق داخل کلاه است که پوسته بیرونی کلاه را بدون ایجاد تماس با سر روی سر نگه می دارد و نیروهای وارده را جذب می کند.

پوسته بیرونی کلاه ایمنی از مواد زیر ساخته شده است:

کربن : این نوع کلاه ایمنی از جنس پلی کربنات ساخته شده است. کلاه ایمنی هایی که در پوشش های کربن تولید می شوند، از وزن سبک و مقاومت بالایی برخوردار هستند. همچنین انرژی ضربه ای واردشده را جذب می کنند.

فایبرگلاس : کلاه های ایمنی که تحت پوشش فایبرگلاس تولید می شوند، ضد حرارت بوده و جهت استفاده برای افرادی که در صنایع با حرارت بالا سروکار دارند، گزینه مناسبی هستند. این کلاه ایمنی از مقاومت بالایی برخوردار است اما تهویه چندان مناسبی ندارد.

آلومینیوم : کلاه هایی که در جنس های آلومینیوم تولید می شوند، از خاصیت ضربه گیری مطلوبی برخوردار هستند و در برابر مواد مذاب مقاومت بالایی دارند.

پلی اتیلن : این نوع کلاه های ایمنی که با جنس پلی اتیلن عرضه می شوند، قیمت مقرون به صرفه ای داشته و در برابر ضربات وارده عملکرد خوبی دارند.

پلیمر ABS : برخی از کلاه های ایمنی از جنس پلیمر ABS تولید و عرضه می شوند. ABS یک ترکیب پلیمری است. این کلاه ها انعطاف کمتری دارند و از مقاومت بالایی برخوردار هستند.

کلاه ایمنی زنانه

عکس کلاه ایمنی کار خانم ها و آقایان

ویژگی های یک کلاه ایمنی استاندارد

  • مقاوم در برابر نفوذ اجسام
  • جذب شوک ضربه وارده
  • مقاوم در برابر آب و قابلیت سوختن آرام
  • دارا بودن دستور العمل های ساده ای و روشنی که دران روش تنظیم درست و تعویض نوار دور سر و نوار معلق توضیح داده شده باشد.
  • به طور کلی این کلاه های ایمنی باید دارای یک پوسته خارجی محکم و یک لایه آستر جاذب ضربه باشند.
  • داخل کلاه باید یک تسمه یا نوار دور سر تعبیه شود، تا پوسته خارجی کلاه را در فاصله 18/ 3 - 54/ 2 سانتی متر از سر معلق نگه دارد.
  • این طرح کلاه باعث جذب شوک ضربه در حین برخورد و تهویه زیر کلاه ایمنی در حین پوشیدن کلاه می شود.

اجزای تشکیل دهنده کلاه ایمنی

در این بخش به بررسی اجزای تشکیل دهنده این ابزار ایمنی می پردازیم:

  1. لبه های کلاه که وظیفه حفاظت از گردن و صورت را برعهده دارند.
  2. قسمت خارجی کلاه که وظیفه اصلی آن مقاومت در برابر ضربه های وارده است.
  3. بند و تسمه که کلاه را بدون تماس بر روی سر نگه می دارد. همچنین ضربه های وارده به کلاه را جذب می نماید.
  4. بند چانه که جهت ثابت نگه داشتن کلاه بر روی سر مورد استفاده قرار می گیرد.
  5. نوار عرق گیر که قابل شستشو است و در قسمت پیشانی قرار دارد.
  6. نوار پشت گردن که جهت تنظیم کلاه بر روی سر کاربرد دارد.

اجزا تشکیل دهنده کلاه ایمنی

عکس اجزا تشکیل دهنده یک کلاه ایمنی کار

انواع کلاه ایمنی از نظر کیفیت

به طور کلی کلاه های ایمنی به سه گروه طبقه بندی می شوند:

کلاه های ایمنی در سه دسته بندی اصلی یعنی کیفیت B ،A و C تولید و به بازار عرضه می شوند. هر یک از این مدل ها از ویژگی های خاصی برخوردار هستند. در ادامه این بخش از مقاله کلاه ایمنی چیست هر کدام از آنها را به صورت تخصصی مورد بررسی قرار می دهیم:

کلاه ایمنی نوع A :

کلاه های مقاوم در برابر نفوذ و برخورد مصرفی در سرویس های خدمات عمومی با حفاظت محدود در برابر ولتاژ برق تا 2200 ولت، برای محافظت سر از خطرات حاصل از ضربه های وارد شده در مشاغلی از قبیل کار در معادن، ساختمان سازی، کارهای تولیدی، حفر تونل، کشتی سازی، چوب بری و ...

کلاه ایمنی نوع B :

این نوع کلاه سطح بیشتری از حفاظت در برابر خطرات الکتریکی، شوک های برقی ولتاژ بالا و سوختن را تامین میکند (20000 ولت). و همچنین حفاظت لازم در برابر خطرات و برخورد اجسام پرتاب شده یا سقوط کرده را تامین می کنند.

کلاه ایمنی نوع C :

این کلاه ها معمولاٌ از آلومینیوم ساخته شده و بنابراین هادی جریان الکتریسیته بوده و محافظتی در مقابل ولتاژهای جریان برق بعمل نمی آورند.

این کلاه ها در وزن های سبک طراحی شده (جهت احساس راحتی بیشتر در هنگام کار) و برای محافظت از سر در مقابل ضربه و فشارهای وارده در مشاغلی از قبیل کارهای خاص ساختمانی و تولیدی، پالایشگاه ها، تصفیه خانه ها، صنایع شیمیایی و در کلیه مکان هایی که امکان وارد شدن ضربه به سر از طریق برخورد با اجسام ثابت وجود دارد، کاربرد دارند.

نوع دیگری از کلاه های ایمنی در بازار کلاه های لبه دار هستند. این کلاه ها برای محیط هایی توصیه می شوند؛ که حفاظت از خراشیدگی سر یا باد کردن سر در اثر ضربه لازم است. این کلاه ایمنی برای حفاظت در برابر سقوط یا پرتاب اجسام طراحی نشده است.

انواع کلاه ایمنی

در صورتی که می خواهید اطلاعات کامل تری درباره انواع کلاه ایمنی کسب کنید، حتما مقاله مرتبط با آن یعنی (انواع کلاه ایمنی) را مطالعه فرمائید.

مراحل کنترل کیفیت کلاه ایمنی

از آنجا که ماهیت کاربرد کلاه های ایمنی بسیار حساس و مهم است باید از کیفیت ساخت آن اطمینان کافی را پیدا کنیم. چرا که در صورت کوچکترین مشکلی در هنگام ساخت ممکن است شاهد آسیب های جبران ناپذیر برای افراد باشیم. به همین منظور برای ساخت کلاه های ایمنی آزمون های مختلفی انجام می شود. این آزمون ها شامل :

آزمون جذب ضربه

در این آزمون یک جسم با وزن ۵ کیلو بر روی کلاه ایمنی رها می شود. حداکثر نیروی وارده به سر نباید از ۵۰۰ نیوتون بیشتر شود. این آزمون در دمای -۱۰ تا +۵۰ درجه سانتی گراد و در هوای مرطوب انجام می شود.

آزمون نفوذ

در این آزمون یک میله سه کیلوگرمی با قطر ۱۰۰ میلی متر با زاویه ۶۰ درجه به کلاه ضربه می زند و نوک میله نباید وارد کلاه شود.

آزمون اشتعال

در این آزمایش کلاه را به مدت ۱۰ ثانیه در شعله پروپان قرار می دهند. بعد از کنار کشیدن کلاه، سوختن پوسته بیرونی آن نباید بیشتر از ۵ ثانیه طول بکشد.

آزمون عایق بودن در برابر جریان الکتریسیته

در این آزمون کلاه را از محلول Nacl کرده و میزان نشت الکتریکی را در ولتاژ ۱۲۰۰۰ ولت و ۵۰ هرتز اندازه می گیرند که جریان نشتی نباید بیشتر از ۲.۱ میلی آمپر شود .

آزمون گدازه فلزی

این آزمایش برای کلاه هایی که در صنایع آهن و فولاد به کار می روند انجام می شود. روند آن به این شکل است که ۳۰۰ گرم فلز مذاب با درجه حرارت ۱۴۰۰ درجه را روی پوسته کلاه می ریزند و پوسته بیرونی نباید بیش از مقدار معین از بین رود.

کلاه ایمنی

کلاه ایمنی کار مهندسی در رنگ های مختلف

برندهای برتر کلاه ایمنی

انتخاب و خرید بهترین کلاه کار امری ضروری و بایسته است، از این رو با بررسی بازار به این نتیجه رسیدیم که برندهای معتبر تولید کننده کلاه ایمنی در داخل کشور به شرح زیر هستند (به ترتیب از لحاظ کیفیت):

  • کلاه ایمنی UVEX: ساخت آلمان
  • کلاه ایمنی Canasaf: کانادا
  • کلاه ایمنی NORTH: ساخت مکزیک
  • کلاه ایمنی هترمن
  • کلاه ایمنی jsp
  • کلاه ایمنی پرشین سیفتی دورف: ساخت ایران

مفهوم زنگ کلاه ایمنی در کارگاه های ساختمانی

  • رنگ سفید: این رنگ برای کارکنان سطح بالا مثل مهندسین، مدیران، سرپرستان و ... استفاده می شود، تقریباً در اکثر کارگاه های ساختمانی این رنگ بندی رعایت می شود.
  • رنگ زرد : این رنگ پرکاربردترین رنگ موجود در کارگاه های عمرانی و دیگر پروژه ها است، این رنگ نماینده نیروی کار اصلی و بزرگ کارگاه یعنی کارگران است، معمولاً در تمامی کارگاه های ساختمانی این رنگ بندی رعایت می شود.
  • رنگ آبی : این رنگ نماینده کارکنان بخش تعمیرات، تکنسین های برق، گروه نجاری و دیگر اپراتورهای فنی است.
  • رنگ قهوه ای : این رنگ برای کارکنان و کارگرانی که در محیط های با حرارت بالا کار می کنند و جوشکاران در نظر گرفته می شود.
  • رنگ قرمز : این رنگ برای نیروی آتش نشانی و اطفاء حریق در نظر گرفته می شود و معمولاً در کارگاه های متداول ساختمانی این نیرو وجود ندارد.
  • رنگ سبز : این رنگ نماینده کارکنان خدمات فنی و مسئولین ایمنی در کارگاه های ساختمانی و دیگر پروژه ها است.
  • رنگ خاکستری : این رنگ برای میهمانان، بازدیدکنندگان و پیمانکاران در نظر گرفته شده است و در اغلب کارگاه های بزرگ و خاص عمرانی وجود دارد.

انواع رنگ های کلاه ایمنی

هر رنگ کلاه ایمنی معنی و مفهومی خاص خود را دارد

عمر یک کلاه ایمنی چقدر است؟

عمر استاندارد هر کلاه تا ۵ سال بعد از تاریخ اولین استفاده می باشد. لازم به ذکر است در صورتی که کلاه ایمنی مداوم در برابر آفتاب قرار گیرد از عمر آن کاسته می شود و این به منزله استفاده از کلاه محسوب می شود (نور خورشید باعث خشک شدن و شکنندگی کلاه می شود) استفاده از کلاه های ایمنی در محل های غیر از استانداردهای تعیین شده باعث کوتاه تر شدن عمر کلاه می گردد.

چکیده

محیط های کاری زیادی وجود دارند که بسته به شرایط آن ها، آسیب های جدی ای کارگران را تهدید می کند. مشاغل پر خطر افراد را ملزم به رعایت اصول استفاده از ابزار ایمنی می کند، که این کلاه ها یکی از مهم ترین و پرکاربردترین ابزار ایمنی به حساب می آیند. این کلاه می تواند کمک بسزایی در کاهش آسیب های وارده به سر شما داشته باشد.

انواع بهترین مدلهای کلاه ایمنی

پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت انواع کلاه ایمنی چند است؟
قیمت کلاه ایمنی بستگی به عواملی همچون جنس کلاه، نوع کلاه، شرکت سازنده و سایر موارد بستگی دارد، اما در حالت کلی قیمت کلاه ایمنی از 30 هزار تومان شروع و تا 3 میلیون تومان در انواع هترمن و jsp ادامه دارد.
ویژگی های اصلی یک کلاه ایمنی استاندارد چیست؟
کلاه ایمنی باید مقاوم در برابر نفوذ اجسام و آب باشد، شوک ضربه وارده را به خوبی جذب کند، داخل کلاه باید یک تسمه یا نوار دور سر با فاصله از پوسته خارجی تعبیه شود تا هم باعث جذب شوک ضربه و هم تهویه در حین پوشیدن کلاه شود، به طور کلی کلاه های ایمنی باید دارای یک پوسته خارجی محکم و یک لایه آستر جاذب ضربه باشند.
تاریخ به روز رسانی : 1401/11/21
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
کلاه ایمنی اسپرت جنس پلی اورتان
کلاه ایمنی اسپرت جنس پلی اورتان
کلاه ایمنی رنگ آلومینیومی استاندارد محافظتی CE
کلاه ایمنی رنگ آلومینیومی استاندارد محافظتی CE
کلاه ایمنی سبلان مدل JSP
کلاه ایمنی سبلان مدل JSP
کلاه ایمنی اسپرت کتان نقاب دار مدل کپ ترکیه ای
کلاه ایمنی اسپرت کتان نقاب دار مدل کپ ترکیه ای
کلاه ایمنی کار در ارتفاع بدون لبه جنس ای بی اس
کلاه ایمنی کار در ارتفاع بدون لبه جنس ای بی اس
کلاه ایمنی جنس پی وی سی استاندارد محافظتی CE
کلاه ایمنی جنس پی وی سی استاندارد محافظتی CE
کلاه ایمنی هترمن مدل MK6 بدون عینک جنس پی وی سی
کلاه ایمنی هترمن مدل MK6 بدون عینک جنس پی وی سی
کلاه ایمنی هترمن مدل MK8 مخصوص کار در ارتفاع
کلاه ایمنی هترمن مدل MK8 مخصوص کار در ارتفاع
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد