این روز ها استفاده از لنز های رنگی علاوه بر لنزهای پزشکی بسیار زیاد شده است و عده زیادی از این لنز ها استفاده می کنند. لنز ها، یکی از تجهیزات طبی هستند که می توانند به جای عینک برای درمان مشکلات ایجاد شده برای بینایی به کار بروند و برخی هم صرفا استفاده زیبایی دارند. لنز ها می توانند روزانه، ماهیانه یا سالانه مورد استفاده قرار بگیرند.
برای نگهداری و استفاده صحیح، یادگیری روش صحیح نگهداری از لنزهای طبی و شتشوی لنز چشم برای هر فردی که از این وسیله استفاده می کند، از مهم ترین موضوعاتی است که باید به آن توجه شود.

آموزش نحوه شستشو لنز چشم
انجام مراقبت های لازم از لنز های طبی از اهمیت بالایی برخوردار است و عدم مراقبت صحیح از آن ها می تواند منجر به بروز انواع عفونت های چشم و در برخی موارد جدی تر، نابینایی فرد شود. در حقیقت مراقبت های لازم از لنز های طبی کار سختی نیست و با اندکی هوشیاری قابل حل است.
چگونه از لنز نگهداری کنیم؟
یکی از مهم ترین موضوعاتی که در هنگام استفاده از این تجهیزات باید به آن توجه داشت، روش صحیح نگهداری از لنزهای طبی می باشد. در مورد نگهداری از لنزهای طبی باید گفت از آنجایی که لنز های توریک سخت و همچنین نرم می باشند، باید آن ها را به مدت 8 ساعت در محلول های ضدعفونی برای رعایت بهداشت و پاکیزگی آن، نگهداری نمود.
همچنین نکته دیگری که باید در روش صحیح نگهداری از لنزهای طبی به آن توجه شود، آن است که اگر فرد از لنز ها استفاده ای نمی کند، باید آن را در محل مخصوص خود یعنی جا لنزی قرار دهد و یا اگر محلول خاصی برای آن در نظر گرفته شده است، در آن محلول نگهداری کند.
انواع روش های شستشوی لنز چشم
برخلاف عینک، لنزهای تماسی مستقیماً روی سطح چشم قرار می گیرند و دید واضح تری فراهم می کنند یا جلوه ای متفاوت به چشمان فرد می بخشند. لنزها به طور کلی به دو نوع نرم و سخت تقسیم می شوند. لنزهای نرم به دلیل راحتی در استفاده، محبوب تر هستند، اما مانند هر وسیله ای که با چشم در تماس مستقیم است، نیاز به مراقبت و تمیز نگه داشتن دقیق دارند.
در ادامه، با روش های مختلف شستشو، ضدعفونی و نگهداری لنزهای چشمی آشنا می شوید:
شستشو با محلول های چند منظوره
یکی از رایج ترین روش های تمیز کردن، شستشو، ضدعفونی و نگهداری لنزهای تماسی، استفاده از محلول های چند منظوره است. این محلول ها طوری طراحی شده اند که همزمان چند وظیفه را انجام دهند: پاک کردن، ضدعفونی، شستشو و نگهداری.

خرید اینترنتی بهترین محلول های ضدعفونی و شستشوی لنز چشم با قیمت ارزان
در برخی موارد از محصولات مجزا برای هر مرحله استفاده می شود. اگرچه روی بسته بندی برخی از محلول ها نوشته شده که بدون نیاز به مالش نیز کارایی دارند، اما تحقیقات نشان داده اند که مالش ملایم لنزها با انگشت تمیز در کف دست، اثر بهتری در از بین بردن آلودگی ها دارد.
توجه: هرگز نباید از آب معمولی یا حتی محلول پراکسید هیدروژن برای شستشوی مستقیم لنز استفاده کرد، مگر اینکه دقیقاً طبق دستور پزشک و با ابزار مخصوص باشد.
مراحل گام به گام شستن لنز چشم
برای شستشوی صحیح لنزهای چشمی، مراحل زیر را دنبال کنید:
-
شستشوی دست ها: دستان خود را با صابون بدون چربی یا بدون مرطوب کننده بشویید. از صابون هایی که چربی یا ترکیبات نرم کننده دارند استفاده نکنید، زیرا با سطح لنز سازگار نیستند. سپس دستان خود را با حوله ای بدون پرز خشک کنید.
-
خارج کردن لنز: یکی از لنزها را بردارید و کف دست تمیزتان بگذارید.
-
ریختن محلول: چند قطره محلول چند منظوره روی لنز بریزید.
-
تمیز کردن: با نوک انگشت و به صورت بالا و پایین، لنز را به آرامی تمیز کنید (از حرکات چرخشی خودداری کنید).
-
شستشوی نهایی: لنز را مجدداً با محلول بشویید تا بقایای آلودگی حذف شود.
-
قرار دادن در محفظه: لنز را در جعبه نگهدارنده مخصوص قرار داده و محفظه را با محلول تازه پر کنید.
-
تکرار مراحل برای لنز دیگر.
نکته مهم: محفظه لنز را هرگز با آب لوله کشی نشویید. آب ممکن است حاوی باکتری و میکروارگانیسم هایی باشد که خطر عفونت چشمی دارند. همچنین بهتر است جعبه لنز را در محیط های مرطوب یا در نزدیکی سرویس بهداشتی نگهداری نکنید.
استفاده از قرص شستشوی لنز
قرص های ضدعفونی کننده لنز گزینه ای بسیار مؤثر برای تمیز کردن عمیق لنزها به شمار می آیند. این قرص ها به همراه مایع مخصوص لنز استفاده می شوند و قادرند رسوبات پروتئینی، چربی ها و میکروب ها را از سطح لنز پاک کنند.

قرص شتشو لنز
نحوه استفاده:
-
قرص را داخل محفظه لنز حاوی محلول مخصوص بیندازید.
-
لنزها را داخل آن قرار دهید.
-
پس از چند ساعت (بسته به نوع قرص)، لنزها را خارج کرده، با محلول تمیز شستشو داده و استفاده کنید.
شستشوی لنز با سرم نمکی (محلول سالین)
بعضی افراد از محلول های نمکی یا سرم فیزیولوژی برای شستشوی لنز استفاده می کنند. این محلول ها اگرچه برای شستشوی فیزیکی مناسب هستند، اما قابلیت ضدعفونی ندارند و نمی توانند میکروب ها و رسوبات پروتئینی را از بین ببرند. بنابراین فقط برای شستشوی اولیه یا آبکشی لنز توصیه می شوند، نه به عنوان ضدعفونی کننده اصلی.
شستشوی لنز داخل چشمی (لنز آب مروارید)
برخی افراد پس از عمل آب مروارید، دارای لنز داخل چشمی هستند. این لنزها داخل چشم قرار گرفته و قابل خارج کردن نیستند. در برخی موارد، لنز دچار کدورت یا آلودگی داخلی می شود.

شستشوی لنز داخل چشم
شستشوی این لنزها تنها توسط پزشک متخصص و با تجهیزات پزشکی صورت می گیرد. این کار معمولاً با استفاده از قطره های استریل و در برخی موارد با استفاده از لیزر یا ابزار خاص طی یک عمل سرپایی حدود ۱۵ دقیقه ای انجام می شود.
شستشوی لنز با آب مقطر؛ درست یا نادرست؟
برخی تصور می کنند که چون آب مقطر فاقد املاح است، می توان از آن برای شستن لنزها استفاده کرد. اما باید توجه داشت که حتی آب مقطر هم نمی تواند لنز را ضدعفونی کند. استفاده طولانی مدت از آن ممکن است باعث تحریک چشم یا رشد میکروارگانیسم ها شود. بنابراین استفاده از آب مقطر فقط در شرایط اضطراری و به عنوان آخرین گزینه توصیه می شود.
اهمیت تمیزی جعبه لنز یا جا لنزی
جعبه لنزها نیز باید با دقت زیاد تمیز شود بنابراین باید حداقل هر شب آن را با محلول ضدعفونی کننده آبکشی کرد سپس با یک دستمال تمیز کرده و در معرض هوا خشک کرد تا عاری از باکتری شود علاوه بر این هر ۳ ماه یک بار یا حتی زودتر باید جعبه لنز خود را تعویض کرد.
روش تمیز کردن جا لنزی
روش تمیز کردن جا لنزی بسیار آسان است. البته چند روش برای این منظور وجود دارد که همه آنها ساده اند و در عرض چند دقیقه تمام می شوند.
یکی از روش های ضدعفونی کردن جای لنز که در مقاله های اینترنتی توصیه می شود، جوشاندن جا لنزی در آب داغ است؛ که ما به شدت مخالف این کار هستیم. به جای این کار بهتر است از محلول ضدعفونی کننده لنز برای شستن و ضدعفونی کردن جا لنزی استفاده کنید.
اگر هر شب مایع لنز درون جا لنزی را تمیز نکنید و لنز را در محلول مانده قرار دهید، خطر عفونت چشم به واسطه لنز زیاد خواهد شد. مایع جالنزی باید هر بار دور ریخته شود و با مایع جدید پر شود.

عکس جا لنزی پلاستیکی شستشو شده و تمیز
بهترین روش تمیز کردن جا لنزی مراحل زیر است:
-
محلول داخل جا لنزی (قاب لنز) را خالی کنید و مطمئن شوید که چیزی داخل آن باقی نمانده است.
-
با استفاده از انگشتان دست یا دستمال بدون پرز و کاملا تمیز، کف جا لنزی را بمالید. البته اول باید دست های خود را با آب و صابون بشویید و از تمیز بودن آن مطمئن باشید.
-
مقداری محلول چند منظوره لنز در کف جا لنزی بریزید و دور تا دور آن بچرخانید تا این مایع همه رسوبات را جمع کند. سپس جالنزی را برعکس کنید تا محلول کثیف بیرون ریخته شود.
-
جا لنزی را برعکس، روی یک دستمال بدون پرز و تمیز بگذارید تا خشک شود.
-
بعد از این مراحل می توانید محلول تازه لنز در آن بریزید و لنز را درون آن قرار دهید.
آیا می توان جا لنز را با آب شست و تمیز کرد؟
یکی از نادرست ترین روش تمیز کردن جالنزی، شستن آن با آب است. تحت هر شرایطی باید از این کار پرهیز کنید. یعنی اگر حتی محلول ندارید هم باز نباید سراغ آب معمولی بروید. چرا؟ زیرا آب حاوی ریز ماده های خطرناک برای چشم است.

نحوه صحیح گرفتن لنز با انگشت اشاره
آیا جا لنزی را می توانم با الکل ضدعفونی کنم؟
استفاده از مواد شیمیایی قوی و الکل در روش تمیز کردن جا لنزی به هیچ عنوان توصیه نمی شود. با اینکه به نظر می رسد الکل بهترین مایع برای ضدعفونی کردن است اما ممکن است حاوی ناخالصی هایی باشد که در سطح جا لنزی رسوب کند. پس برای حفظ سلامت چشم بهتر است جا لنزی را با الکل نشویید.
عمر مفید جا لنزی چقدر است؟
شما از هر قاب لنز نهایتا می توانید سه ماه استفاده کنید. بعد از سه ماه بهتر است آن را دور بیندازید و یک نمونه نو خریداری کنید. البته از جا لنزی های قدیمی برای ریختن کرم دست و صورت برای سفرهای کوتاه هم می توانید استفاده کنید. یا مثلا درون آن ضدآفتاب بریزید و در کیف دستی قرار دهید تا در طول سفر در وسط روز اگر به ضدآفتاب نیاز داشتید، به اندازه مورد نیاز در دسترستان باشد؛ بدون اینکه فضای زیادی هم اشغال شود.

عکس لنز چشم در کنار جا لنزی و گیره مخصوص
نکات قبل از گذاشتن لنز در چشم
-
همیشه قبل از برداشتن، تعویض کردن و یا تمیز کردن لنز ها دستتان را با آب و صابون مایع بشویید. توجه داشته باشید که زمان شستن دست ها حداقل باید 30 ثانیه به طول انجامد تا تمامی آلودگی های آن پاک شود.
-
هیچ گاه لنز را با ناخن برندارید ناخن های خود را کوتاه نگه دارید و یا حداقل ناخن انگشتی را که برای گذاشتن لنز استفاده میکنید کوتاه کنید تا از خراش یا لب پر شدن لنز جلوگیری شود و هم در حین گذاشتن لنز در داخل چشم به سطح قرنیه چشم آسیبی نرسد. ناخن محل تجمع انواع میکروب هاست و به راحتی میتواند به لنز و از طریق لنز به چشم منتقل شود بنابراین اگر ناخن خود را کوتاه نگه نمی دارید حداقل آن را با یک مسواک تمیز کنید تا ریسک آلودگی لنز به حداقل ممکن برسد.
-
بعد از شستن دست ها، جهت خشک کردن از دستمال یا حوله بدون پرز استفاده کنید چرا که پرز میتواند از طریق دست به لنز منتقل شود و بعد از قرار گرفتن لنز روی چشم باعث عدم تحمل لنز شود.
-
پیش از هر بار استفاده لنزهای خود رابه دقت بررسی نمایید که آسیب ندیده باشد هرگونه آسیبی حتی کوچک لنز را غیر قابل استفاده می نماید.
-
هنگام تمیز کردن، گذاشتن یا برداشتن لنزها همواره حوله تمیزی زیر دست خود و وسایل قرار دهید تا در صورت افتادن، لنز گم یا آلوده نشود و مجددا پس از شست وشو با محلول قابل استفاده باشد در غیر این صورت اگر لنز هر جای دیگری بیافتد قابل استفاده مجدد نمی باشد.
-
مراقب باشید که جا لنزی حاوی محلول، در پوش باز جا لنزی، مایع لنز و در پوش آن با جای آلوده یا دستان آلوده تماس نیابد و از قرار دادن این وسایل در دستشویی خودداری کنید.
-
در پوش مایع لنز را پس از هر بار استفاده ببندید.
نحوه قرار دادن لنز در چشم ها
-
لنز را روی انگشت نشانه در حالیکه تقعر آن رو به بالا باشد قرار دهید.
-
به کمک دست دیگر پلک بالا را به سمت بالا کشیده وچشم را باز نگه دارید.
-
پلک پایین را با همان دستی که لنز را نگه داشته اید پایین بکشید.
-
در حالیکه بالا را نگاه میکنید لنز را روی سفیدی چشم قرار دهید.
-
ابتدا پلک بالایی و سپس پلک پایینی را رها کرده چشم ها را به آرامی ببندید و برای جایگزینی درست لنز چندین بار پلک بزنید.

آموزش نحوه قرار دادن لنز داخل چشم ها
نحوه برداشتن لنز از چشم
روش نیشگون pinch method (دو انگشتی)
-
دستان خود را خوب بشویید و کاملا خشک کنید.
-
در حالیکه بالا را نگاه میکنید پلک پایین را کاملا به سمت پایین بکشید.
-
لنز را به آرامی به سمت سفیدی چشم پایین بکشید.
-
در حالیکه لنز را به آرامی بین انگشت شست و نشانه نگه داشته اید از چشم در آورید.
-
با دقت لنز را درون جا لنزی حاوی محلول شستشوی تازه بگذارید.
جمع بندی
تمیز نگه داشتن و ضدعفونی کردن لنزهای تماسی نقش مهمی در حفظ سلامت چشم دارد. استفاده از محلول های چندمنظوره، مالش دستی لنزها، استفاده دوره ای از قرص های ضدعفونی کننده و دوری از آب و محلول های غیرمجاز، نکاتی ضروری برای جلوگیری از عفونت های چشمی و افزایش عمر مفید لنزها هستند.
اگر از لنزهای تماسی استفاده می کنید، همیشه به دستورالعمل تولیدکننده و توصیه های چشم پزشک خود پایبند باشید.
مشاهده قیمت و خرید اینترنتی پرفروش ترین محلول های شستشوی لنز