منو

راهنمای خرید تب سنج یا دماسنج پزشکی و معرفی انواع آن

همانطور که می دانید یکی از مهمترین علائم بیماری های عفونی و ویروسی، تب است و برای درمان تب ویروسی پزشکان برای اندازه گیری شدت تب از دستگاهی به نام تب سنج استفاده می کنند.

هنگامی که یکی از اعضای خانواده بیمار می شود، باید از تب داشتن یا نداشتن او باخبر شوید. برای مثال، بالا بودن دمای بدن برای بیش از سه روز، نشانه این است که باید برای آگاهی از علت آن به پزشکمراجعه کنید! این در حالی است که اگر خردسالی در خانه دارید و دمای بدن آن به بالای ۴۰ درجه سانتی گراد برسد، خطر تشنج وجود دارد و باید هرچه زودتر اقدامات لازم را انجام داد. به همین دلیل هم وجود تب سنجی خوب که دقت کافی را داشته باشد، در جعبه کمک های اولیه خانه کلیدی است.

تب، واکنش دفاعی بدن و علامت یک بیماری است و در واقع بیماری به حساب نمی آید، تب ممکن است به دلایل مختلف عفونی یا غیرعفونی ایجاد شود و در کودکان می تواند علامت بیماری مهمی باشد. درجه حرارت طبیعی بدن هنگامی که از طریق دهان اندازه گرفته شود، حدود ۳۷ درجه سانتی گراد است. درجه حرارتی که از طریق مقعد گرفته می شود معمولا یک درجه بالاتر از حرارت دهانی است. بنابراین درجه حرارت طبیعی اندازه گیری شده از این طریق ۳۸ درجه است.

تب سنج کودک

راهنمای خرید تب سنج دیجیتالی

بنابراین طبق این تعاریف، تب سنج یک ابزار پزشکی بسیار کاربردی است که برای اندازه گیری دمای بدن از آن استفاده می شود. تب سنج های مختلفی در بازار وجود دارد که در ساخت آنها از تکنولوژی های گوناگونی استفاده می شود.

امروزه تب سنج های دیجیتال و مادون قرمز جای تب سنج های قدیمی و جیوه ای را در بین مردم گرفته اند و تقریبا از پزشکان تا مصرف کنندگان خانگی ترجیح می دهند از تب سنج های دیجیتال استفاده کنند.

انواع تب سنج

به طور کلی تب سنج ها به دو دسته ی تماسی و غیر تماسی (مادون قرمز) تقسیم می شوند. تب سنج های تماسی برای اندازه گیری دمای بدن باید با بدن بیمار تماس داشته باشند این در حالی است که تب سنج های غیر تماسی برای اندازه گیری دمای بدن نیازی به تماس ندارند و با استفاده از اشعه های مادون قرمز دمای بدن بیمار را اندازه گیری می کنند.

1 - تب سنج های تماسی

رایج ترین نوع تب سنج ها، تب سنج های تماسی هستند که با استفاده از سنسور های حرارتی الکتریکی دمای بدن را اندازه گیری می کنند. تب سنج تماسی می تواد از راه دهان، پیشانی، زیر بغل و مقعد دمای بدن را اندازه گیری کند. برای کودکان زیر ۳ سال دقیق ترین روش استفاده از مقعد برای اندازه گیری دمای بدن است.

تب سنج دیجتالی زیر بغل

اندازه گیری تب کودک توسط تب سنج تماسی از طریق زیربغل

استفاده زیر بغل نیز کم ترین دقت را دارا می باشد. برای بزرگسالان و کودکان بالای ۳ سال استفاده از روش دهانی دقیق ترین و پر کاربردترین روش اندازه گیری دمای بدن است. به طور میانگین برای اندازه گیری دمای بدن با تب سنج تماسی نیاز به یک دقیقه زمان است.

2 - تب سنج های غیر تماسی یا مادون قرمز

استفاده از تب سنج غیر تماسی به دلیل رعایت فاصله بهداشتی مناسب از دیگران (مخصوصا با همه گیر شدن انواع ویروس ها مثل کرونا) بسیار مهم است. بسیاری از مدارس، دانشگاه ها، ادارات و مراکز درمانی باید مراجعه کنندگان خود را از نظر تب بررسی کنند. تب سنح های غیر تماسی می تواند از راه دور و با استفاده از اشعه مادون قرمز و بدون تماس با پوست تب بدن را در کمتر از چند ثانیه اندازه گیری کنند.

تب سنج مادون قرمز

عکس تب سنج غیر تماسی یا مادون قرمز

تب سنج لیزری یک حرارت سنج (Thermometer) مادون قرمز می باشد. این تب سنج با نام ترمومتر نیز شناخته می شود. تب سنج های مادون قرمز میزان گرمای آزاد شده توسط بدن را اندازه گیری می کنند. این نوع تب سنج غیر تماسی معمولاً با نگه داشتن آن در فاصله 2 تا 3 سانتی متر از پیشانی بیمار و فشار دادن یک دکمه بر روی صفحه مشاهده می شود. سپس تب سنج را به پیشانی نزدیک یا دور تر کنید تا دو دایره قرمز به یک دایره قرمز تبدیل شود، سپس دکمه را رها کنید، در این صورت دما نشان داده می شود.

هنگام استفاده از تب سنج لیزری لنز دماسنج را تمیز نگه دارید. دقت کنید آسیبی به لنز وارد نشده و روی آن خراش ایجاد نشود. زیرا در صورت آسیب دیدگی باعث ایجاد اخلال در کارکرد تب سنج خواهد شد.

سعی کنید در محیط پاک از این دستگاه استفاده کنید. زیرا هوای شرجی و بخار، همچنین گرد و خاک دقت دماسنج را کاهش می دهد. همچنین قبل از آزمایش چند دقیقه دماسنج را در هوای عادی قرار دهید تا به دمای محیط برسد، سپس آن را روی فرد جدید تست کنید. تب سنج های مادون قرمز قیمت بالاتری نسبت به تب سنج های تماسی دارند.

همچنین جهت کسب اطلاعات کامل تر درباره تب سنج غیرتماسی می توانید به مقاله مرتبط با آن یعنی (تب سنج غیر تماسی چیست؟) مراجعه فرمائید.

3 - تب سنج دیجیتالی درون گوشی

یکی از روش های اندازه گیری دمای بدن، استفاده از تب سنج دیجیتالی درون گوش است. سنجش دما با تب سنج دیجیتالی درون گوش از طریق مجرای گوش انجام میشود.

تب سنج های داخل گوشی یا تمپانیک، از اشعه مادون قرمز برای اندازه گیری دمای داخل کانال گوش کودک استفاده می کند. آنها معمولاً سریع و ایمن هستند و ایجاد ناراحتی نمی کنند اما کار با این تب سنج ها می تواند کمی سخت تر از سایر مدل ها باشد، زیرا باید به شکلی دقیقاً درست وارد شوند تا تشخیص دقیق و ثابتی از دمای بدن داشته باشند. همچنین تب سنج های داخل گوشی برای کودکان زیر شش ماه توصیه نمی شوند و اغلب برای کودکان بالاتر از دو سال از آنها استفاده می شوند.

تب سنج دیجیتالی داخل گوش

استفاده از تب سنج دیجیتالی داخل گوش

معایب تب سنجهای داخل گوش

  • شکل گرفتن این دماسنج ها می تواند در عدد نمایش داده شده مؤثر باشد. یعنی شما اگر با زاویه مناسب تب سنج را داخل گوش قرار ندهیم یا پروب سر تب سنج (یک بار مصرف هست و برای افراد مختلف باید تعویض بشود) درست سر جای خودش قرار نگرفته باشد می تواند باعث ایجاد خطا بشود.
  • قیمت بالا
  • سختی در استفاده یعنی درمانگر باید خیلی به شخص نزدیک بشود برای اندازه گیری و همین طور خود فرد هم براش اندازه گیری از این طریق دشوار است.

تب سنج های دیجیتالی

تب سنج دیجیتال راحت ترین و ارزان ترین نوع است. آنها یک صفحه LCD برای خواندن مقدار دما و یک دکمه برای شروع کار دارند. آنها همچنین دارای زنگ هشدار (اعلان موقعیت توسط صدا) هستند.

بدین معنی که نیازی نیست ساعت خود را چک کنید، دستگاه پس از اندازه گیری با یک اعلان شنیداری به شما اطلاع می دهد. همچنین تب سنج های دیجیتالی باتری کار می کنند.
تصمیم بگیرید که تب سنج با نوک ثابت یا تب سنج با نوک انعطاف پذیر می خواهید. به طور کلی، گزارش ها نشان می دهند تب سنج های نوک قابل انعطاف راحت ترند.

بسیاری از تب سنج ها با طرح نوک تیز به گونه ای طراحی شده اند که برای اندازه گیری تب از طریق مقعد و همچنین از طریق دهان مناسب ترند. از همه تب سنج های نوک قابل انعطاف نمی توان برای مقعد استفاده کرد، بنابراین مهم است که قبل از استفاده از دستگاه، برچسب یا دستور العمل ها را بخوانید.

دماسنج  پزشکی

اندازه گیری تب کودک توسط تب سنج تماسی

راهنمای خرید تب سنج دیجیتالی

وزن و اندازه تب سنج

اولین نکته در هنگام خرید دما سنج توجه به وزن و اندازه محصول است. به یاد داشته باشید که این مدل های تب سنج گرچه از فناوری جدیدتری برخوردار هستند اما همچنان به صورت دستی مورد استفاده قرار می گیرند. بنابراین بهتر است از نظر وزن و اندازه برای سهولت استفاده شما طراحی شود.

توجه به دقت اندازه گیری

دومین نکته برای انتخاب تب سنج توجه به دقت اندازه گیری آن است. شاید برایتان جالب باشد اما با یک تب سنج علاوه بر دمای بدن انسان، می توانید دمای ظرف غذا، عایق درب و پنجره، دمای تلویزیون، یخچال و … را بدون اتصال به آنها اندازه گیری کنید.

بنابراین، هرچه اندازه گیری دقیق تب سنج شما دقیق تر باشد، برای شما بهتر است. البته به خاطر داشته باشید که یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار در قیمت تب سنج های، دقت اندازه گیری آنهاست!

توجه به بازه اندازه گیری دما

بیشتر تب سنج ها طیف وسیعی از اندازه گیری دما را دارند اما ممکن است بیشتر آنها برای استفاده شما در خانه، خریداران عزیز مناسب نباشد. با این حال، توصیه می کنیم قبل از خرید تب سنجی از این دست، محدوده اندازه گیری را بدانید.

اندازه گیری دمای بدن

اندازه گیری تب کودک توسط تب سنج دیجیتالی

توجه به واحد اندازه گیری دما

مورد بعدی که هنگام انتخاب و خرید تب سنج بسیار مهم است، توجه به واحد اندازه گیری دمای دستگاه خود است. بیشتر تب سنج های جدید قادر به اندازه گیری دمای فارنهایت روی صفحه نمایش خود و سانتیگراد هستند. انتخاب باشماست؛ اما بدانید که بیشتر تب سنج ها توانایی تنظیم واحد دما را بر روی خود دارند.

تب سنج دیجیتال غیر تماسی

مزیت استفاده از این مدل تب سنج ها در مقایسه با مدل های ساده قبلی این است که می توانید دمای آنها را بدون ایجاد تماس با جسم یا بدن انسان اندازه بگیرید. با این حال، به یاد داشته باشید که هر دستگاهی می تواند در یک گپ مکانی از سوژه مورد نظر شما کار کند که آن را در اصطلاح همان میدان خوانش دما گفته می شود. بنابراین در این زمینه هنگام خرید تب سنج دقت کنید.

توجه به منبع تغذیه

بیشتر تب سنج ها با باتری های خودکار یا نیم قلم و حتی کتاب کار می کنند. با این حال مدل هایی نیز در بازار وجود دارد که می توان با باتری های قابل شارژ از آنها استفاده کرد. انتخاب در این زمینه به نظر شما بستگی دارد.

قابلیت خاموشی خودکار

اگر تب سنج مورد نظر شما این ویژگی را داشته باشد بسیار خوب است. به این ترتیب شما کاملاً از فکر هدر نرفتن باتری استفاده شده در ساختار دستگاه خلاص خواهید شد. بیشتر تب سنج های دارای این عملکرد پس از 10 تا 15 ثانیه استفاده به طور خودکار خاموش می شوند.

انواع مختلف تب سنج

قیمت تب سنج

تمام عناصر ذکر شده در این مقاله از جمله عوامل موثر در قیمت تب سنج هستند. اما به یاد داشته باشید که محصولی که انتخاب می کنید باید انتظارات شما را برآورده کند. بنابراین، اگر می خواهید فقط یکی از آنها را برای اندازه گیری دما در دورافتاده ترین قسمت های خانه خود بخرید، دیگر نیازی به مراجعه به تب سنج های صنعتی در بین گزینه های خود نیست!

پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت تب سنج دیجیتالی چند است؟
قیمت انواع تب سنج دیجیتالی از 60 هزار تومان تا 3 میلیون تومان می باشد و به عوامل مختلفی همچون برند شرک سازنده، وزن و ابعاد، دقت اندازه گیری دما، روش سنج، میزان حافظه، نوع (تماسی یا غیر تماسی) و ... بستگی دارد.
بهترین مارک تب سنج دیجیتالی کدام است؟
از بهترین و معروف ترین برندهای تب سنج دیجیتالی می توان به برند بیورر، سیتی زن، امرن، چیکو، بیبی جم، رزمکس، اکیومد، زیکلاس مد، بی ول، امسیگ، بریسک، جامپر و ایزی لایف اشاره کرد.
تاریخ به روز رسانی : 1402/03/22
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
تب سنج دیجیتال بی بی لاو مدل AET-R1B1
تب سنج دیجیتال بی بی لاو مدل AET-R1B1
تب سنج دیجیتال ایزی لایف مدل FR870
تب سنج دیجیتال ایزی لایف مدل FR870
دماسنج دیجیتال بی ول دقت سنجش ۰.۱ درجه مدل WT-03
دماسنج دیجیتال بی ول دقت سنجش ۰.۱ درجه مدل WT-03
تب سنج دیجیتال امرن دقت ۰.۱ مدل Eco Basic MC-246
تب سنج دیجیتال امرن دقت ۰.۱ مدل Eco Basic MC-246
تب سنج دیجیتالی تماسی مدلایف دقت ۰.۰۱ سانتی گراد مدل T28
تب سنج دیجیتالی تماسی مدلایف دقت ۰.۰۱ سانتی گراد مدل T28
تب سنج دیجیتال سدنا مدل غیر تماسی همراه زنگ هشدار
تب سنج دیجیتال سدنا مدل غیر تماسی همراه زنگ هشدار
ترمومتر طبی دیجیتالی امسیگ دقت سنجش ۰.۲ درجه مدل CT96
ترمومتر طبی دیجیتالی امسیگ دقت سنجش ۰.۲ درجه مدل CT96
تب سنج دیجیتال رزمکس اندازه گیری دما در ۶۰ ثانیه مدل TG100
تب سنج دیجیتال رزمکس اندازه گیری دما در ۶۰ ثانیه مدل TG100
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد