منو

تشک مواج ضد زخم بستر چیست و طرز استفاده از آن چگونه است؟

روزانه افراد و بیماران بسیاری در بیمارستان ها و محیط های خانگی بستری می شوند، که استراحت و عدم تحرک برای آن ها واجب است و نکته اصلی اینجاست که عموما بیمارانی که برای مدت زمانی طولانی اقدام به استراحت و خوابیدن بر روی تخت ها کرده اند، به زخم بستر مبتلا شده اند. اما چاره کار این بیماران چیست؟

تشک مواج، برای جلوگیری بیماران از ابتلا این بیماران به زخم بستر ساخته شده است و امروزه یکی از پر تقاضا ترین و محبوب ترین لوازم و تجهیزات پزشکی می باشد و با توجه به افزایش روزانه تقاضا برای خرید آن، گونه های مختلفی از آن روانه بازار شده اند.

تشک مواج خم بستر

راهنمای خرید بهترین تشک مواج و آموزش نحوه استفاده

این تشک ها که به تشک های ضد زخم بستر هم معروف هستند، گزینه بسیار مناسبی برای استفاده از محیط های خانگی، بیمارستانی، کلینیک ها و سایر محیط ها می باشد. در ادامه این مطلب از طوطی کالا، همه چیز را درباره تشک مواج، انواع آن، نحوه استفاده، مشخصات و ویژگی های آن بیان کرده ایم. پس تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.

زخم بستر چیست؟

زخم بستر به قسمتی از بدن که دچار آسیب پوست و بافت شده باشد گفته می شود. دلیل عمده وقوع همچین آسیب هایی، نشستن و یا دراز کشیدن در یک حالت برای مدت طولانی می باشد. فشار بر این قسمت ها می تواند مانع رسیدن خون به بافت مذکور شود. زمانی که تغییر حالت به اندازه کافی رخ ندهد، ذخیره خون در آن قسمت به شدت افت کرده و یک زخم شروع به شکل گیری می کند.

با توجه به میزان و شدت، زخم های بستر در سه مرحله مختلف قابل تقسیم بندی میباشند. در مرحله یک پوست سالم است ولی قرمز شده و وقتی با انگشت به آن فشار میاوریم سریع سفید نمیشود. پوست ممکن است دردناک، سفت، نرمتر از معمول، سردتر یا گرم تر از معمول شود.

مراحل بیماری زخم بستر

مراحل مختلف ایجاد زخم بستر در بدن بیمار

در مرحله دو زخم بستر، لایه رویی پوست - اپیدرم - از بین میرود. یک زخم کمی فرو رفته به رنگ صورتی یا قرمز در محل تشکیل میشود و ممکن است در محل تاول تشکیل شود. زخمهای بستر درجه یک و دو با درمان مناسب میتوانند در عرض چند هفته بهبود یابند. درمان مراحل سوم و چهارم - که عارضه زخم حادتر و عمیق تر است - مشکل تر است.

چه کسانی ممکن است به زخم بستر مبتلا شوند؟

هر کسی که طولانی مدت در حالت نشسته یا خوابیده قرار گرفته باشد در خطر ابتلا به این نارسایی می باشد. اگر فردی دچار مشکل حرکتی باشد، از ویلچر استفاده کند و یا بیشتر زمان خود را در تخت سپری کند، احتمال ابتلا به زخم بستر شدت می یابد.

با این حال حتی افراد عادی نیز که به دلیل یک بیماری مجبور به ماندن در تخت برای طولانی مدت هستند، ممکن است در خطر ابتلا به آن قرار بگیرند. برخی از بیماریهای مزمن نظیر دیابت و تنگی سرخرگ ها به دلیل ضعف گردش خون می توانند پروسه درمان زخم بستر را با مشکل روبرو کنند.

زخم بستر

استراحت بیمار مبتلا به زخم بستر روی تشک مخصوص

این بیماری معمولا بر روی قسمت های استخوانی بدن که چربی زیادی نداشته باشند راحت تر شکل می گیرد. بیشترین میزان به وجود آمدن آن نیز بر روی پاها در قسمت پاشنه و قوزک گزارش شده است.

دیگر قسمت هایی که مستعد ابتلا به این بیماری هستند شامل پایه ستون فقرات یا به اصطلاح استخوان دُم، تیغه های شانه، پشت و دو طرف زانو و پشت سر می باشد. اگر فکر می کنید در خطر ابتلا به این بیماری هستید، باید به جای تخت بیمارستان بر روی تشک های مخصوص پیشگیری و درمان، طول درمان خود را ادامه دهید.

برای کنترل زخم بستر چه کاری می توانیم بکنیم؟

بر روی زخم بستر نخوابید. با استفاده از یک بالش یا پدهای فوم دار فشار را از قسمت مربوطه بردارید. تشک مواج به انگلیسی: anti-bedsore mattress می تواند روی تخت یا صندلی چرخدار شما استفاده شود و فشار بر روی آن نقطه را کمتر یا آزاد کند.

زمانیکه به پهلو خوابیده اید سعی کنید فشار مستقیمی بر روی استخوان لگن خود وارد نیاورده و با استفاده از یک بالش سعی کنید فشار را بر روی طرفی دیگر وارد آورید. زمانی که بر روی تخت در حال استراحت هستید سعی کنید حداکثر هر 2 ساعت یک بار موقعیت خود را تغییر دهید.

به کمک یک تشک مواج می توانید این کار را به صورت اتوماتیک انجام داده و با خیال راحت به استراحت بپردازید. در نهایت چه وقت می توانیم بگوییم که زخم بستر ما در حال بهبودی است؟ بعد از چند هفته درمان مستمر با دیدن کوچک تر شدن زخم، کمتر شدن مایعات خروجی از آن و ایجاد پوست و بافت صورتی رنگِ جدید می توانیم امیدوار باشیم که روند بهبود و درمان در حال جوابگویی می باشد.

تشک مواج چیست؟

یکی از راه های پیشگیری از زخم بستر استفاده از تشک مواج که به تشک های ضد زخم بستر نیز معروف می باشد، است. این تشک ها با تنظیم جریان خون در قسمت های استخوانی مستعد زخم بستر، موجب جلوگیری از ایجاد زخم در افرادی می شوند که زمان زیادی را باید در بستر بگذارنند و امکان حرکت ندارند.

لنت های تشک (که برخی به آن محافظ تشک نیز می گویند) از مواد PVC با کیفیت ساخته شده اند و دارای پمپ باد بی صدا هستند. این تشک باعث گردش هوا شده و از بیماری بستر جلوگیری می کند. این تشک به دو روش مختلف وزن بدن بیمار را به نقاط مختلف بدن منتقل می کند و در نتیجه به پخش وزن بیمار به نقاط مختلف بدن کمک می کند.

این تشک ها، فقط برای پیشگیری نیستند و برای درمان بیماری زخم بستر نیز به کار می روند و در انواع مختلفی مانند تشک مواج سلولی، تشک ضد زخم بستر تخم مرغی، تشک مواج هوشمند سنسوری، لگن دار، ویلچری، تشک مواج آبی و ... هستند.

انواع تشک زخم بستر

عکس انواع مختلف تشک مواج

انواع تشک مواج

تشک مواج مناسب نقش مهمی در روند بهبودی بیمار خواهد داشت. خوب است بدانید که شرایط بیمار در تعیین نوع تشک بیمارستانی برای او تاثیر گذار است. تشک های مواج در دو دسته کلی تشک تخم مرغی که به آن ساده تخم مرغی یا زنبوری هم گفته می شود و تشک سلولی تولید می شوند.

به طور کل تشک های مواج سلول های بادی دارند که باعث می شود بدن بیمار دچار بی تحرکی روی تشک نشود؛ اما اینکه تفاوت انواع تشک های مواج چیست؟ کدام تشک مواج برای بیمار ما مناسب تر است؟ در این مطلب پاسخ داده شده است.

چهار عامل زیر در انتخاب نوع تشک مواج مناسب تاثیر گذار هستند:

  1. مدت زمانی که بیمار قرار است روی تشک بگذراند
  2. میزان بی حرکتی بیمار
  3. وجود و یا عدم وجود زخم بستر و نوع زخم بستر
  4. وزن بیمار

1 - تشک مواج ساده یا تشک مواج تخم مرغی

سطح این تشک پستی وبلندی هایی شبیه به شانه تخم مرغی یا لانه زنبور دارد. از این رو به آن تشک لانه زنبوری هم گفته می شود. جریان هوا در سلول های تخم مرغی شکل باعث می شود وزن بیمار و فشار بدن به تشک جابه جا شود. ضد آب بودن و جلوگیری از تعریق از دیگر ویژگی های این مدل تشک مواج است.

تشک زخم بستر شانه تخم مرغی

عکس تشک مواج ساده یا تخم مرغی

تشک مواج تخم مرغی برای چه بیمارانی مناسب است؟

بیمارانی که مدت زمان بستری آن ها زیر یک سال است؛ و مجبور هستند این یک سال را روی تشک بگذارند باید از این مدل تشک استفاده کنند. اگر بیمار دچار زخم بستر نشده است و یا درجه زخم بستر او از نوع 1 یا 2 است؛ این تشک باز هم گزینه خوبی است؛ زیرا با انتقال و جابه جا کردن فشار در سطح تشک مانع از ایجاد زخم بستر می شود؛ و اگر بیمار دچار زخم بسترهای خفیف است کمک به بهبود آن ها می کند.

اگر وزن بیمار کمتر از 120 کیلو است این تشک مناسب خواهد بود اما درصورتی که وزن از این مقدار بالاتر است باید برای آسایش بیمار خود نوع دیگری از تشک های مواج را انتخاب بفرمایید.

2 - تشک مواج سلولی

سلول های این تشک شبیه به استوانه های کنار هم است. در این تشک ها نیز جریان هوا کمک می کند تا وزن بیمار جابه جا شود؛ و فشار بین سطح بدن و تشک ثابت باقی نماند. جلوگیری از تعریق و رطوبت از دیگر ویژگی ها این تشک است. این تشک ها نسبت به نوع تشک مواج تخم مرغی ضخیم تر هستند.

تشک سلولزی

عکس تشک مواج سلولی مخصوص زخم بستر

تشک مواج سلولی برای چه بیمارانی مناسب است؟

  1. بیمارانی که مدت بستری آن ها طولانی است؛ و یا حتی مجبور هستند تمام عمر خود را روی تشک باشند باید از این نوع تشک مواج استفاده کنند.
  2. اگر بیمار دچار زخم بستر درجه 3 یا 4 است حتما تشک مواج سلولی نیاز دارد.
  3. اگر وزن بیمار بیشتر از 120 کیلو است فقط این تشک برای او مناسب خواهد بود.

مدلهای دیگری از تشک مواج نیز وجود دارند که عبارتند از :

  • تشک مواج سنسوری : این نوع تشک ها را می توان از مواد و سبک های مختلفی تهیه کرد. این تشک ها می توانند شبیه تشک های دیگر (مثلاً تشک های مواج سلولی) باشند با این تفاوت که دارای سنسور هستند.
  • تشک مواج لیزری (تشک مواج فوق تخصصی، تشک مواج بیمارستانی) : وجود جریان هوای نامرئی در تشک از ویژگی های این تشک است که می تواند از تعریق (از عوامل ایجاد زخم بستر) جلوگیری کند. در این تشک منافذی وجود دارد که مقداری از هوای داخل سلول ها را به بیرون هدایت می کند.

چرا به تشک مواج تشک زخم بستر نیز می گویند؟

یکی از علت های اصلی استفاده از تشک مواج جلوگیری از زخم بستر و یا بهبود آن است. علت ایجاد زخم بستر در پوست و بافت های زیرپوستی فشار ممتد و طولانی مدت به یک ناحیه است. به همین دلیل است که به زخم بستر، زخم های فشاری (Pressure sore) هم گفته می شود.

زخم بستر اغلب در نقاطی ایجاد می شود که بافت عضلانی بین پوست و استخوان وجود ندارد. در این نواحی جریان گردش خون کاهش می یابد و مویرگ های تغذیه کننده پوست مسدود می شوند. زخم بستر فقط بیمارانی که در حالت افقی و یا به پهلو خوابیده اند را تهدید نمی کند. افرادی که مداوم روی ویلچر می نشینند هم دچار این زخم ها خواهند شد.

تشک مواج زخم بستر

عکس تشک مواج زخم بستر مدل تخم مرغی

پیشنهاد مطالعه : راهنمای خرید تشک طبی

فواید تشک مواج

  • یکی از مهم ترین مزایای استفاده از این نوع تشک ها این است، که در برابر آب بسیار مقاوم می باشد، و دارای یک کاور نفوذ ناپذیر نسبت به بخار می باشد. سلول هایی که برای این نوع از تشک ها استفاده می شوند، را می توانید تعویض کنید. هم چنین دارای یک کیسه مخزن زیپ دار می باشند.
  • شما می توانید به راحتی تشک های مواج را جا به جا کنید. با توجه به این که این تشک ها دارای کاور PU ارتجاعی می باشد، که سبب افزایش کیفیت آن شده است.
  • با توجه به این که تشک های مواج دارای تسمه های بسیار محکمی می باشد، باعث می شود، تا شما برای مدت زمان طولانی تری از آن استفاده کنید.
  • از مهم ترین مزایای استفاده از تشک مواج این است، قابلیت تنظیم بر اساس وزن بیمار را دارد. این تشک ها با برق کار می کنند.
  • انتخاب یک تشک مناسب می تواند دوره نقاهت بیماران را کمتر کند.

طرز استفاده از تشک مواج

این تشک ها را می توان در زمان فیزیوتراپی در منزل هم استفاده کرد. عملکرد بیشتر تشک های مواج مشابه است و به طور کلی به این صورت باد می شوند:

ابتدا تشک را روی تخت بیمار (بهتر است سفت باشد) پهن کرده، انتهای اضافی تشک ویبره در پایین را می توان زیر تشک قرار داد. البته می توانید روی زمین هم استفاده کنید. در صورت تمایل می توان از قسمت بالایی به عنوان بالش استفاده کرد، اگر بالش جداگانه دارید می توانید این قسمت را زیر تشک نیز قرار دهید. اکنون باید پمپ را نزدیک تشک قرار دهید یا آن را روی تخت بیمار آویزان کنید. حالا شلنگ ها را از یک طرف به پمپ و از طرف دیگر به تشک وصل کنید.

مطمئن شوید که شیلنگ ها از دو طرف وصل شده اند. حالا الکتروپمپ را به برق 220 ولت شهری وصل کنید و دکمه ON پمپ را فشار دهید و سطح تنظیم فشار را روی آخرین سطح قرار دهید. در این حالت تشک به تدریج پر از هوا می شود. تشک مواج به گونه ای طراحی شده است که پس از 10 دقیقه (این زمان در مدل های مختلف متفاوت است) یک محفظه شروع به پر شدن و محفظه های دیگر شروع به تخلیه می کند. اکنون باید فشار هوا را ایده آل کنید. فرآیند پر کردن و تخلیه فشار روی نقطه ای از بدن بیمار را کاهش می دهد و به بهبود وضعیت او کمک می کند.

انواع تشک مواج

چند نمونه از بهترین تشک های مواج ضد زخم بستر با کیفیت

1 -

تشک مواج ضد زخم بستر تخم مرغی مکسی مدل NK 220

تشک مواج ضد زخم بستر تخم مرغی مکسی مدل NK 220
مشخصات محصول
  • ابعاد
    200×90×6 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • تحمل وزن
    تا 135 کیلوگرم
  • خروجی
    7 لیتر
  • پر و خالی شدن تشک
    در 12 دقیقه
2 -

تشک مواج ضد زخم بستر زنیتمد مدل NT801

تشک مواج ضد زخم بستر زنیتمد مدل NT801
مشخصات محصول
  • ابعاد
    200x90x7 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • تحمل وزن
    تا 135 کیلوگرم
  • خروجی
    7 لیتر
  • قابلیت تنظیم دما
    خیر
  • سایر توضیحات
    جنس تشک PVC پزشکی ضد حساسیت
3 -

تشک مواج ضد زخم بستر زیکلاس مد مدل QDC800

تشک مواج ضد زخم بستر زیکلاس مد مدل QDC800
مناسب برای مصارف بیمارستانی و خانگی، تشک مواج سلولی زیکلاس مد،جهت جلوگیری از بروز زخم بستر مناسب است، دارای محفظه جدا شونده، مناسب برای دفع آسان بیمار، دارای 24 عدد سلول بزرگ هوا و یک عدد سلول یدک از جنس PVC، دارای دکمه قابل تنظیم فشار هوا بر روی پمپ
دارای موتور پرقدرت و کم صدا، دارای فیوز اطمینان در هنگام نوسان برق، دارای 4 عدد ضربه گیر لرزشی موتور، تولید 5 تا 8 لیتر هوا در هر دقیقه دارای استانداردهای اروپا ISO13485/9001,CE,FDA
مشخصات محصول
  • ابعاد
    180×80×7.5 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • قابلیت شست و شو به صورت
    ماشینی
  • سایر توضیحات
    جنس تشک PVC پزشکی ضد حساسیت
4 -

تشک مواج ضد زخم بستر وکتو مدل تخم مرغی

تشک مواج ضد زخم بستر وکتو مدل تخم مرغی
مشخصات محصول
  • ابعاد
    7×90×200 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • قابلیت تنظیم دما
    خیر
  • تحمل وزن تا
    135 کیلو گرم
  • سایر توضیحات
    جنس تشک PVC پزشکی ضد حساسیت
5 -

تشک مواج ضد زخم بستر وکتو مدل سلولی

تشک مواج ضد زخم بستر وکتو مدل سلولی
مشخصات محصول
  • ابعاد
    29x13x10 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • قابلیت تنظیم دما
    خیر
  • قابلیت شست و شو به صورت
    دستی
  • سایر توضیحات
    بدون صدا، دارای کلید تنظیم فشار هوا
6 -

تشک مواج ضد زخم بستر کی ام سی مدل MH1

تشک مواج ضد زخم بستر کی ام سی مدل MH1
مشخصات محصول
  • ابعاد
    200x90x7 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • قابلیت تنظیم دما
    خیر
  • تحمل وزن تا
    135 کیلو گرم
  • قابلیت شست و شو به صورت
    دستی
  • سایر توضیحات
    جنس تشک PVC پزشکی ضد حساسیت
7 -

تشک مواج ضد زخم بستر زنیتمد مدل دلوکس

تشک مواج ضد زخم بستر زنیتمد مدل دلوکس
مشخصات محصول
  • ابعاد
    30x10x20 سانتی متر
  • سایز
    یک نفره
  • ضد آلرژی
    بله
  • قابلیت تنظیم دما
    بله
  • قابلیت شست و شو به صورت
    دستی
پاسخ کوتاه به سوالات پر تکرار
قیمت تشک مواج چند است؟
قیمت انواع تشک مواج از 500 هزار تومان تا 25 میلیون تومان می باشد و به عواملی همچون برند شرکت سازنده، وزن و ابعاد، جنس تشک، نوع تشک، یک یا چند نفره بودن، قدرت و توان مصرفی موتور، وزن قابل تحمل آن بستگی دارد.
بهترین برندهای تش مواج کدام است؟
از بهترین و پرفروش ترین برندهای تولید کننده تشک مواج می توان به برندهای برخی برند های اینتکس (intex)، زنیت مد (zenithmed)، وکتو (vecto)، بست وی (bestway)، ایر داکتر (air doctor)، ایزی لایف (easy life) و زیکلاس مد (Zyklusmed) اشاره کرد.
تاریخ به روز رسانی : 1402/03/24
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد