منو
نمایش محتوا

زودپز خوب، ایمن و با کیفیت چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟

سرعت، امروزه یکی از مهم ترین ارکان و تکنیک های آشپزی می باشد. به ویژه برای خانم های خانه داری که در خارج از خانه نیز به کار های دیگری مشغول اند و زمان کافی برای آشپزی ندارند که زودپز راه حلی برای آن است.

یکی از ابزار های مهم و اساسی که معمولا در آشپزخانه هر ایرانی پیدا می شود، زودپز است. همانطور که از نام این وسیله مشخص است، تهیه غذا در آن در مدت زمان خیلی کوتاهی انجام خواهد شد و غذا را به اصطلاح خیلی زود آماده می کند. مواد غذایی از قبیل: گوشت و… که معمولا برای پخت آنها زمان زیادی لازم است، به وسیله زودپز در مدت کوتاهی پخته می شود.

راهنمای خرید زودپز

برای شناخت بیشتر این محصول و آشنایی با نکات مهم برای خرید بهترین مدل آن با طوطی کالا همراه باشید.

زودپز چیست؟

زودپز قابلمه ای است که با کمک گرفتن از فشار بخار آب، باعث پخته شدن سریع تر مواد غذایی می شود. زودپز ها از جمله وسایل محبوب و کاربردی آشپزخانه می باشند که مدت زمان زیادی است که در آشپزخانه ها به آشپز ها کمک می کنند.

این دیگ ها به دلیلی این که با قابلیت هایی که دارند می توانند غذا ها را در کمترین زمان ممکن بپزند، توسط بیشتر خانم های خانه دار مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع هنگامی که برای طبخ غذا از زودپز استفاده می شود، ویتامین های موجود در غذا حفظ خواهند شد.

انواع مختلف زودپز

زودپز برقی: فشار یا PSI موجود در زودپزهای برقی معمولا پایین تر از مدل های گازی است. به همین دلیل، مدل های برقی نسبت به زودپز های گازی در مدت زمان بیشتری غذا را می پزند و پخت غذا در آن ها مقداری زمان بر خواهد بود.

این زودپزها معمولا قیمت بالاتر و دوام بیشتری دارند. اما طول عمر آن ها کم می باشد. کار کردن با مدل های برقی آسان تر است، چون مجهز به سیستم هایی از قبیل: تنظیم فشار، سرعت پخت و… هستند و به لحاظ ایمنی، معمولا خطری ندارند.

زودپز برقی

زودپز گازی: سرعت پخت غذا در این مدل ها بالاتر است. میزان حرارتی که به وسیله وارد می شود، با استفاده از کم و زیاد کردن شعله گاز امکان پذیر خواهد بود. دوام و طول عمر این مدل معمولا بالا است. تنها مشکلی که دارند ایمنی آنها است. این مورد هم در صورتی که کار کردن با دستگاه را بلد باشید، هیچ گونه خطری نخواهد داشت.

نحوه کار زودپز

در زودپز، غذا در یک ظرف دربسته و تحت فشار پخته می شود و در نتیجه سرعت پخت افزایش پیدا می کند. علت این امر افزایش نقطه جوش مایعات در اثر افزایش فشار است.

در شرایط نرمال، آب در دمای ۱۰۰ درجه سانتی گراد به جوش می آید و سپس شروع به بخار شدن می کند. پس از آن هر چقدر هم که به آب حرارت دهیم، دمای آن از ۱۰۰ درجه سانتی گراد بالاتر نمی رود بلکه میزان بخار آب افزایش می یابد. در حالی که در زودپز با تبخیر مایعاتی که غذا در آن غوطه ور است، فشار بخاری در بالای سطح غذا ایجاد می شود.

فشار بخار ایجاد شده بر آبی که غذا در آن غوطه ور است فشار وارد کرده و نقطه جوش آن را بالا می برد. در نتیجه، آب در دمای بالاتری (در حدود ۱۲۱ درجه سانتی گراد) به جوش می آید. دمای بالا و فشار بخار زیاد درون زودپز باعث پخت سریع تر مواد غذایی نسبت به حالت عادی می شود.

آیا خرید زودپز ضرورت دارد؟

همچنان بسیاری از تازه عروس ها به دنبال دلیلی محکم برای خرید این وسیله می گردند. شاید حتی در دل آرزو کنند که هیچ دلیل محکمی برای خرید زودپز پیدا نکنند و این وسیله خطرناک را به خانه راه ندهند! اما واقعیت این است که زودپز کاربردهای زیادی دارد و شما نیز با خواندن این کاربردها حتما برای خرید این وسیله تشویق خواهید شد. اما پیش از هر چیز یادتان باشد که زودپزهای جدید هیچ خطری برای شما ندارند. به غیر از این نکته مزیت های بیشتری نیز شما را ترغیب به خرید این وسیله خواهد کرد.

بهترین مدلهای زودپز

مزایای استفاده از زودپز

تهیه غذا در مدت زمان کم

یکی از فواید اصلی و بارز استفاده از زودپز صرفه جویی در زمان می باشد، شما می توانید به کمک این دستگاه در کوتاه ترین زمان ممکن طبخ را انجام دهید، زمان امروزه نقش تعیین کننده ای دارد چرا که خانم های امروزی با توجه به فعالیت فراوانی که دارند کمتر زمان کافی برای آشپزی پیدا می کنند. شما به کمک این وسیله در کمترین زمان ممکن می توانید ناهار و شام خود را طبخ کنید، این وسیله زمانی که برای شما مهمان بی خبر بیاید بسیار مناسب است.

حفظ ارزش غذایی

تحقیقات انجام شده نشان می دهد که استفاده از زودپز باعث حفظ ویتامین و عناصرمغذی می شود. زمانی که در حالت معمولی غذای شما به مدت 6 ساعت بر روی اجاق گاز می باشد ممکن است برخی از ویتامین های غذا از بین رفته و ارزش مغذی آن بخار شود. اما به کمک زودپز شما می توانید اکثر ویتامین ها را حفظ کرده و غذای سالم تری میل کنید.

یار محیط زیست

دستگاه بخارپز یار محیط زیست می باشد بدین معنی که در زمان و انرژی صرفه جویی می کند ، در مجموع شما با مصرف کمتر گاز یا برق می توانید غذای خود را طبخ کنید.

غذای خوش عطر و خوش طعم

با روش طبخ غذا توسط زودپز شما هیچ مزه ای را از دست نخواهید داد، در حقیقت شما می توانید به راحتی با کمک این دستگاه غذای خود را طبخ کنید و از طعم آن لذت ببرید. خیلی از افراد شایعات بی اساسی در مورد زودپز شنیده اند که در مورد استفاده از این دستگاه تردید دارند، ولی باید بدانید که جای نگرانی نیست و امروزه فناوری های گوناگونی در ساخت زودپز وجود دارد که باعث ارتقای سطح ایمنی دستگاه شده است.

معایب زودپز

زودپز با فشار بخار آب کار می کند. در صورتی که بخار آب ایجاد شده نتواند از زودپز خارج شود، احتمال ترکیدن آن وجود دارد. بنابراین، قبل از هر بار استفاده سوپاپ های زودپز را چک کنید که با مواد غذایی پر نشده باشند.

نکات مهم خرید زودپز

نکات مهم و کاربردی هنگام خرید زودپز

قیمت زودپز

اولین نکته هنگام خرید هر وسیله ای، توجه به قیمت آن است، قیمت زودپزهای موجود در بازار معمولا از ارزان شروع می شود تا گران. خرید هر کدام از آنها به میزان بودجه و نیاز شما بستگی خواهد داشت.

انتخاب نوع زودپز

همانطور که در قسمت قبل هم اشاره کردیم، زودپزهای موجود در بازار دارای دو نوع گازی و برقی هستند. شما قبل از خرید، باید مشخص نمایید که به کدام یک از این دو مدل نیاز دارید. انتخاب هر کدام از آنها به بودجه و سلیقه شما بستگی دارد.

جنس بدنه زودپز

معمولا جنس بدنه زودپزها از آلومینیوم یا استیل ضد زنگ می باشد. از بین این دو مورد، ما خرید زودپز با بدنه استیل ضد زنگ را پیشنهاد می کنیم، چون هم دوام بالایی دارند و هم سرعت پخت در آن ها بالاتر است. قیمت زودپزهایی با این جنس نسبت به زودپزهای آلومینیومی گران تر می باشد.

ایمنی وسیله

سعی کنید زودپزی را خریداری نمایید که سیستم قفل خودکار بر روی درب آن وجود داشته باشد. زودپز انتخابی شما باید دارای سوپاپ اطمینان باشد تا در مواقع خطر خیالتان از بابت خروج فشار راحت باشد. این ویژگی باعث جلوگیری از به وجود آمدن خسارت می شود.

از جمله مواردی که در زمان خرید برای اطمینان از امنیت زودپز باید در نظر بگیرید به شرح زیر است:

  • درب زودپز به خوبی محکم شود تا هوای داغ از میان آن عبور نکند.
  • تا زمانی که تمام بخار آن خارج نشده، درب زودپز باز نشود.
  • دستگیره های آن استحکام بالایی داشته باشند.
  • سوپاپ اطمینان آن طبق استانداردها طراحی و تولید شده باشد تا زمانی که فشار درون زودپز افزایش پیدا کرد. بتواند به
  • طور خودکار هوای گرم اضافه را خارج کند.

تجهیزات اضافه در زودپز ها

توجه به دسته ها و جنس آن

برخی از زودپزها فقط یک دسته دارند اما برخی دیگر شامل دو دست هستند. سعی کنید زودپزی با دستگیره های نسوز را خریداری نمایید، هم چنین جنس آنها باید بسیار مقاوم باشد، تا خیالتان از بابت جابه جایی غذا راحت باشد.

گنجایش وسیله

در حال حاضر زودپز های موجود در بازار از کوچک شروع می شوند تا بزرگ. انتخاب و خرید هر کدام از این سایز ها بستگی به تعداد اعضای خانواده تان دارد. گنجایش زودپزها با واحد لیتر مشخص می شود.

معمولا زودپز ۴ لیتری برای خانواده دو نفره مناسب است و برای یک خانواده ۴ تا ۷ نفره، زودپز با ظرفیت ۸ تا ۱۰ لیتر مناسب است البته زودپزهای چند ظرفیتی نیز موجود هستند که شما می توانید بر اساس نیاز خود قابلمه آن را عوض کنید. این زودپزها اندکی گرانتر از باقی مدل ها هستند. زودپزهای معمولی اما دارای تنوع بالاتری در ظرفیت هستند، ظرفیت پلوپزهای معمولی موجود در بازار بین ۴ تا ۲۲ لیتر است.

توجه به psi یا فشار زودپز

فشار موجود در زودپزها با توجه به واحد پوند بر اینچ مربع قابل اندازه گیری است. طبیعی است هرچه فشار موجود در زودپز بیشتر باشد، قدرت و کارایی آن بیشتر خواهد بود. در بیشتر زودپز های موجود بازار میزان فشار ۱۵ می باشد.

قابلیت تنظیم فشار

برخی از زودپز ها به قابلیت تنظیم فشار مجهز هستند. یعنی با توجه به پخت مواد غذایی مختلف می توانید میزان فشار وسیله را کم یا زیاد کنید. پس سعی کنید زودپزی با این قابلیت را خریداری نمایید.

امکان کنترل فشار زودپز

برخی از زودپزها دارای کنترل فشار هستند که برای مواردی چون گرم کردن غذا، طبخ آرام و … کاربرد دارند. با استفاده از اطلاعات داخل دفترچه زودپز می توانید میزان فشار لازم برای پخت هر غذا را ببینید. محدوده فشار در زودپز به شرح زیر است.

  • فشار کم، ۶-۸ PSI
  • فشار متوسط، ۸-۱۳ PSI
  • فشار بالا، ۱۳-۱۵ PSI

داشتن سوپاپ فشار

اگر زودپز انتخابی شما مجهز به سوپاپ فشار باشد. در صورت وارد شدن بخار زیاد به زودپز، وسیله سوت می زند و یا اینکه بخار اضافی از کنار سوپاپ خارج نی شود. این قابلیت ضریب ایمنی زودپز را هم بالا می برد.

سپاپ اطمینان در زودپز

قابلیت شست و شو

سعی کنید به دنبال خرید زودپزی با قابلیت شست و شو باشید. هنگام خرید به شست و شوی آن با ماشین ظرفشویی هم توجه داشته باشید.

تجهیزات زودپز

از مهمترین امکانات و تجهیزات یک زودپز استاندارد، شیر خروج بخار اضطراری است. در زمان خرید دقت کنید که حتماً این شیر در دستگاه تعبیه شده باشد. یکی از متداول ترین تجهیزات زودپزها، سبد بخار پز است. برخی از برندها نیز یک واشر لاستیکی اضافی برای درب زودپز در بسته بندی قرار می دهند تا در صورت خرابی یا پارگی واشر اصلی، به سرعت بتوانید آن را تعویض کنید.

داشتن دفترچه

اگر زودپز شما دفترچه راهنما داشته باشد، استفاده از آن بسیار راحت خواهد بود. خصوصا اگر زودپز انتخابی شما برقی است، داشتن دفترچه راهنما کمک زیادی به شما خواهد کرد.

فرق زودپز و آرام پز

همانطور که از اسم آن ها هم مشخص است آرام پز غذای شما را به آرامی میپزد ولی زودپز به سرعت یک غذای خوشمزه به شما تحویل میدهد. اما کاربرد های آن با هم متفاوت است. اگر میخواهید یک ماده غذایی برای مثال لوبیا سبز خوراک شما آب و ویتامین های موجود در خود را از دست ندهد و همان تردی و تازگی و طراوت خود را حفظ کند بهتر است که با آرام پز آن را بپزید.

یک غذایی که با زودپز حدود 2 ساعت زمان برای پخت نیاز دارد در آرام پز حدود 10 ساعت زمان نیاز دارد اما از لحاظ سلامت غذایی آرام پز غذای کاملا سالمی را به شما تحویل میدهد.

معرفی بهترین برندهای موجود در بازار

برندهای مختلف ایرانی و خارجی در بازار وجود دارد که به بررسی برخی از آن ها می پردازیم.


  • فلر (Feller):
    یکی از برندهای آلمانی لوازم خانگی که در زمینه لوازم آشپزخانه مانند همزن، توستر و زودپز بیشتر شناخته شده است.

  • یونیک (Unique):
    این برند ضمن داشتن کیفیت مطلوب از قیمت مناسبی هم برخوردار است و امکان بخارپز هم دارد.

  • تفال (Tefal):
    شرکت فرانسوی تولید کننده لوازم آشپزخانه است که طرفداران زیادی دارد. از ویژگی های این برند کیفیت و تنوع بالای آن است. زودپزهای دوقلوی تفال در ایران محبوبیت زیادی دارد. زودپز تفال دارای ظرفیت های ۶ ،۸ و ۱۰لیتری است.

  • هاس جوهر:
    این شرکت ترکیه ای از سال ۱۹۹۳۶ شروع به کار کرده و توانسته اعتماد مشتریان را جلب کند.

  • بیم:
    یکی دیگر از برندهای آلمانی در زمینه لوازم آشپزخانه است که نمایندگی آن در ایران وجود دارد. از ویژگی های این برند تولید زودپزهایی با کیفیت بالا و طراحی مدرن است.

  • فیسلر:
    یکی از برندهای آلمانی که قدمتی بیش از ۱۵۰ سال در تولید لوازم آشپزخانه دارد. این زودپز جزء پرفروش های داخل ایران است.

  • دسینی:
    برند دسینی که در زمینه تولید ظروف آشپزخانه فعالیت دارد. این برند نام ایتالیایی دارد که ممکن است در نگاه اول جذاب باشد و از طرفی گفته می شود این برند ایرانی بوده و محصولات آن طبق سفارش شرکتی ایرانی در چین تولید می شود.

  • هاردستون
    :
    این برن
    د مربوط به شرکت لوازم خانگی در کشور انگلستان است. تعدادی از مدل های این برند در بازار ایران وجود دارند که زودپز های برقی و چندکاره هستند.


بهترین مدلهای زودپز

شرکت های ایرانی در زمینه تولید زودپز هنوز به پای محصولات خارجی و تنوع مدل های آنها نرسیده اند و یکی از معروف ترین برندهایی که در بازار وجود دارد برند پارس استیل است.

  • پارس استیل: این برند ایرانی اولین تولید کننده ظروف پخت تمام استیل است. محصولات این شرکت شامل قابلمه، ماهیتابه، زودپز، کتری و قوری است.
تاریخ 1400/10/16
محصولات مرتبطمحصولات مرتبط
زودپز عظیما مدل H52 گنجایش 3 لیتر
زودپز عظیما مدل H52 گنجایش 3 لیتر
قیمت : 460,000 تومان
زودپز ترکیه ای هافمن مدل 0045 گنجایش 6 لیتر
زودپز ترکیه ای هافمن مدل 0045 گنجایش 6 لیتر
قیمت : 1,390,000 تومان
زودپز ایرانی پارس استیل گنجایش 6 لیتر
زودپز ایرانی پارس استیل گنجایش 6 لیتر
قیمت : 1,437,000 تومان
زودپز تفال مدل MF10 گنجایش 7 لیتر
زودپز تفال مدل MF10 گنجایش 7 لیتر
قیمت : 1,790,570 تومان
زودپز دسینی مدل BTR01 گنجایش 6 لیتر
زودپز دسینی مدل BTR01 گنجایش 6 لیتر
قیمت : 2,200,000 تومان
زودپز ترکیه ای کرکماز مدل a153 گنجایش ۷ لیتر
زودپز ترکیه ای کرکماز مدل a153 گنجایش ۷ لیتر
قیمت : 2,900,000 تومان
زودپز چندکاره ماتریکس مدل دوقلو کد S01
زودپز چندکاره ماتریکس مدل دوقلو کد S01
قیمت : 4,800,000 تومان
زودپز آلمانی فیسلر مدل Vitavit Edition Design
زودپز آلمانی فیسلر مدل Vitavit Edition Design
قیمت : 9,360,000 تومان
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری بدون ذکر منبع غیرقانونی است