منو

راهنمای انتخاب و خرید بهترین مدل تور ماهیگیری و بررسی انواع آن

ماهیگیری یکی از لذت بخش ترین تفریحات موجود در جهان ما است که برای انجام هرچه اصولی تر و ایمن تر آن بهتر است همه به سراغ خرید تورهای مخصوص ماهیگیری بروند. البته فراموش نکنید که تور ماهیگیری تفریحی با نوع بزرگ و حرفه ای جهت استفاده سوی صیادانی که رزق و روزی خود را از دل دریاها و رودخانه ها بدست می آورند و شغل اصلی شان همین کار است، اندکی متفاوت است! به هر حال شما با خرید تور ماهیگیری هم موفق به صید تعدادی ماهی زنده بدون وارد شدن آسیبی به آنان می شوید و هم تا حد زیادی از ایجاد خطرات احتمالی به هنگام صید ماهی جلوگیری بعمل می آورید.

نخستین انواع تور ماهیگیری باقی مانده از دل تاریخ، بافتی از جنس علف های هرز، کتان، پنبه و سایر الیاف گیاهی داشته اند؛ اما امروزه اغلب تورهای جهان از جنس نایلون، پلی آمید ویا پلی آمید های ارگانیک مثل پشم و ابریشم و… هستند.

انواع تور ماهیگیری

مکانیزم تور ماهیگیری

ساختار اصلی تور ماهیگیری از دوران نو سنگی تا بحال تغییر چندانی نداشته است. ساختار کلی این وسیله مکانیزمی ساده دارد و از یک مساحت مشخص تور بافته شده در اشکال مختلف، وزنه هایی برای پایین بردن تور در عمق آب و گاهاً شناورها یا طناب هایی برای حفظ تله در عمق مناسب تشکیل می شود.

در نوعی دیگر از انواع تور ماهیگیری که برای صید ماهی و یا میگو در اعماق کم مورد استفاده قرار می گیرد، تور بجای شناور و وزنه به دسته ای با اشکال مختلف نصب می شود و هدایت آن به طور مستقیم توسط دست انجام می گیرد.

آنچه از گذشته تا بحال درباره تورهای ماهیگیری تغییر کرده، تنها جنس مواد مورد استفاده در آن ها است. اجزای مختلف این وسیله شکار هر یک به نوعی سیر تکاملی خود را طی کرده اند و مواد مورد استفاده در آنان به نوعی تغییر نموده است.

اجزای تشکیل دهنده تورهای ماهیگیری

تورهای مدرن ماهیگیری معمولا از الیاف ترکیبی ساخته شده اند. مانند الیاف پلی استر مانند نایلون که در تورهای آبشاری استفاده میشود.

رشته ها پلیمری به هم چسبیده یا بافته شده برای تورهای ایستاده و تورهای ترال (کیسه ای) استفاده میشوند.در لبه بالایی، تورها یک خط شناور یا خط چوب پنبه دارند.چوب پنبه های شناور به لبه تور متصل میشوند تا لبه تور را روی آب نگه دارند و قسمت پایین تور با فلوت لاین محکم شده است.

فلوت ها به قسمت زیرین متصل میشوند تا تور بتواند در آب معلق بماند. شناورها (sinkers) ساخته شده از سرب یا مواد دیگری هستند و به لبه پایینی تور متصل میشوند. نوع و تعداد آنها به این بستگی دارد که تور به چه صورت مورد استفاده قرار میگیرد.

انواع تور ماهیگیری و مقایسه آن ها

در این بخش انواع تور ماهیگیری و ویژگی ها و کاربردهای هر یک را برای شما بازگو خواهیم نمود.

1. تور ماهیگیری دستی:

شاید ساده ترین شکل تور ها که معمولاً هم در فروشگاه های ماهی فروشی و استخرهای ماهیگیر از آن ها استفاده می شود، همین تورهای دستی است که دارای یک دستگیره بلند و یک یا چند حلقه ی تور به شکل های مختلف است. این تور ها خود دارای انواع و ابعاد بسیار متنوع هستند.

تور ماهیگیری دستی

در برخی مدل های موجود در بازار دسته تور می تواند از نظر ارتفاع تنظیم شود و این خود می تواند یک مزیت برای استفاده های دم دستی ماهی فروشانی باشد که ماهی زنده می فروشند.

2. تور ماهیگیری آبشاری یا پرتابی:

یکی از رایج ترین انواع تور ماهیگیری تور پرتابی یا آبشاری است که متشکل از توری دایره ای شکل با شعاعی مشخص است که در محیط آن طنابی برای بالا کشیدن تور و وزنه ها قرار گرفته اند و طناب آن از قسمت مرکز تور به سمت بالا کشیده می شود.

تور ماهیگیری آبشاری یا پرتابی

این تورها وارد آب شده و پس از طی کردن عمق دلخواه ماهیگیر، از قسمت طنابی که در دست صیاد یا صیادان است جمع می شوند. این تورها برای صید در عمق کم هستند و ماهی های کوچک از میان آن عبور می کنند همچنین این تورها دارای زمان انتظار کمتری برای صید ماهی نسبت سایر تورها هستند.

3. تور پوش نت:

نوعی تور دستی است که برای صید خرچنگ های کف آب های کم عمق استفاده می شود و از یک قاب ذوزنقه ای شکل و یک دسته بلند تشکیل می شوند. برای صید با این تور آن را به کف آب فشار داده و مسافتی را طی می کنند و سپس تور را بالا می کشند. با این تورها می توان برخی ماهی های کف نشین را نیز شکار نمود.

4. تور ترال یا گوفه کشی:

تورهای ترال یا گوفه کشی مخصوص ماهیگیری با قایق های بزرگ ماهیگیری هستند که از کیسه ای قیف شکل و طنابی بلند که به پشت قایق وصل می شود، تشکیل می شوند. تورهای ترال که رایج ترین تورهای صید دریایی ماهی آزاد هستند، خود به سه دسته تقسیم می شوند. تور ترال عمق کم. تور ترال میانی و تور ترال عمق زیاد.

تور ماهیگیری ترال

جنس و ابعاد تورها در این سه دسته بسته به ماهیانی که شکار می کنند بسیار متفاوت است. صید میگوها، میگوهای شیشه ای، ماهی های تن، صید ماهی های آزاد و حتی برای کاوش های علمی و نمونه برداری از کف اقیانوس ها و دریاها استفاده می شود.

5. تور ایستاده یا شناور:

تورهای ایستاده یا شناور نیز یکی دیگر از تورهای رایج برای صید ماهی هستند. این تورها که به شکل مستطیل های بزرگ در آب قرار می گیرند، با شناورهای روی سطح آب و وزنه های زیر سطح دریا، به صورت معلق منتظر گیر افتادن ماهی هستند.

تور ماهیگیری استند

برای استفاده از این تورها ماهیگیران چندان عجله ای به خرج نمی دهند و ممکن است یک تور برای یک روز کامل یا بیشتر در آب بماند و سپس جمع گردد.

این تورها همانطور که از نام آن پیدا است، تنها برای صید ماهی در اعماق کم و متوسط استفاده می شود و برای صید در اعماق زیاد و یا کف دریا تور مناسبی نیست. البته تورهای شناور شکل تکمیل شده دیگری نیز دارند که در بخشی جدا به توضیح آن خواهیم پرداخت.

6. تور ترامل یا سه جانبه:

تورهای ترامل نوعی از تورهای ایستاده هستند که دارای سه طبقه یا سه بخش مجزا هستند که هر بخش در عمق بخصوصی قرار گرفته و ساختاری مناسب با شکار بخش خود دارد. بخش بالایی و پایینی این تور برای صید ماهی و میگو و بخش میانی آن برای شکار ماهیان میان زی و ماهیان سردآبی طراحی شده است. ساختار تورهای هر بخش متفاوت است اما از نظر استقرار در دریا فرقی با تورهای ایستاده یا شناور ندارد.

7. تور ساحلی کششی:

تورهای کششی ساحلی شامل کیسه و بال و بایو و طناب های کشش هستند که به وسیله قایق به آب برده شده و هنگام جمع کردن توسط افراد یا ماشین هایی از ساحل کشیده می شوند. این روش ماهیگیری خود به تعدادی شیوه مختلف دیگر تقسیم می شود که شاید توضیح آن در این مقاله نگنجد.

تور ماهیگیری ساحلی

اما به عنوان مثال یکی از شیوه های رایج آن که برای صید ماهی ساردین در دریای جنوب استفاده می شود به این صورت است که قایق مرکزی تور و کیسه را در دریا پهن می کند و چند قایق دارای پروژکتورهای نوری از چند طرف ماهیان را ترسانده و به سوی کیسه پهن شده هدایت می کنند. سپس ماهیان در درون کیسه به دام افتاده و موتورهایی از ساحل تور را جمع می کنند.

8. تور کیسه ای:

تورهای کیسه ای نوعی دیگر از انواع تور ماهیگیری هستند که شامل دایره از شناورها بر سطح آب و وزنه ای مرکزی در کف تور می شوند. این تور ها در درون آب به شکل یک کیسه در آمده و ماهیان را از اعماق آب صید می کنند.

این تورها با محاط شدن دور ماهیان و محاصره آن ها کار می کنند و عملکرد ساده و نتیجه بخش بودن شان سبب رواج استفاده از این ابزار برای ماهیگیری گردیده است.

برای صید ماهی های کپور، کفال، ماهی تن، ماهی سر گنده و ماهیان آزادی که در عمق کم نیز یافت می شوند، این نوع تور، یک تور ماهیگیری مناسبمحسوب می شود. شکل تورهای کیسه ای و مکانیزم صید آن ها را در تصویر زیر مشاهده نمایید.

تور ماهیگیری کیسه ای

انواع تور ماهیگیری موجود در بازار که برای ماهیگیران طراحی شده می تواند شامل موارد دیگری نیز باشد که استفاده از آن ها در میان ماهیگیران چندان رواج ندارد. به طور کلی می توان گفت تور ماهیگیری مناسب برای هر نوع صید ماهی با توجه به شرایط، موقعیت و نوع ماهی که هدف صید کردنش را دارید متفاوت خواهد بود.

نکات مهم هنگام خرید تور ماهیگیری

همانطور که می دانید برای خرید تور ماهیگیری لازم است تا عوامل متعددی را مورد بررسی قرار دهید. در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی در خصوص انواع تور ماهیگیری در اختیارتان قرار دهیم تا هنگام خرید این تور ها بهترین گزینه را انتخاب کنید.

جنس تور

  • اولین نکته در خصوص خرید تور ماهیگیری توجه به جنس آن است.
  • جنس تور ماهیگیری باید ضمن برخورداری از ساختاری باکیفیت از سطحی نرم و منعطف پذیر نیز برخوردار باشد.
  • بهترین تورها آنانی هستند که از جنس نایلون و یا پلاستیک هستند.
  • یادتان باشد چنانچه جنس تور مورد نظرتان سخت باشد، یقینا به هنگام صید ماهی به پولک ها و پوست ماهی به دام افتاده گیر خواهد کرد و حتی درآوردن ماهی از داخل تور را نیز برایتان دشوار می کند.

اندازه سوراخ های تور

  • نکته دومی که برای انتخاب تور ماهیگیری باید به آن دقت کنید، اندازه سوراخ های تور است.
  • اگر قصد صید ماهی در آبراه های بزرگ و وسیع را ندارید، می توانید از تورهایی با سوراخ های کوچک استفاده کنید.
  • فراموش نکنید سایز سوراخ های تور شما باید متناسب با ابعاد تقریبی ماهی هایی باشد که در بستر آن اقلیم در حال حیات هستند و به همین خاطر بهتر است پیش از اقدام به ماهیگیری خود کمی اطلاعات از افراد محلی در این خصوص بدست آورید.
  • با این حال اما یادتان باشد که هرچه سوراخ های تور شما بزرگتر باشد، قطعا حرکت تور در آب برایتان راحت تر خواهد بود.

بهترین مدل های تور ماهیگیری

طول دسته

  • فاکتور مهم بعدی در تهیه کردن یک تور ماهیگیری مناسب مربوط به طول دسته آن می شود.
  • البته توجه داشته باشید که بعضی از تورها با دسته و تعداد بیشماری از آن ها بدون دسته بفروش می رسند.
  • با این حال توجه به طول دسته، قابلیت کم و زیاد کردن ارتفاع آن و همچنین جنس و طراحی کلی محصول برای استفاده هرچه راحت از آن از جمله نکاتی است که باید به آن توجه داشته باشید.
  • پیشنهاد می کنیم چنانچه قصد ماهیگیری در آب های آرام و سطحی را کرده اید از تورهایی با دسته های کوتاه و در صورت تمایل به صید ماهی در آب های پرتلاطم و عمقی از تورهایی با دسته های بلند استفاده نمایید.

قیمت تور ماهیگیری

  • قیمت تور ماهیگیری با توجه به جنس و کیفیت نخ به کار رفته در دوخت آن تعیین می شود.
  • با این حال اما ما در این مطلب شما را با نکات دیگری در خصوص خرید یک تور مخصوص ماهیگیری آشنا کردیم و حال این شما هستید که باید متناسب با سبک و نوع اقلیمی که در آن ماهیگیری خواهید کرد، توری با سایز مناسب برای سوراخ ها و همچنین دسته دار یا بدون دسته بودن آن را انتخاب نمایید.
تاریخ به روز رسانی : 1401/07/12
نظرات ارسال نظر، پیشنهاد و تجربه شخصی شما درباره مطلب بالا
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری با ذکر منبع مانعی ندارد