خواص دیزی سنگی چیست و نحوه استفاده صحیح از آن چگونه است؟

در زمان های گذشته مردم برای پخت و پز غذا از ظروف سنگی و مسی استفاده می کردند، اما امروزه شاهد انواع ظرف های لعابی، تفلون، شیشه ای، سرامیکی و ... هستیم که موجب بروز انواع سرطان ها می شوند، چرا که با گذشت زمان و استفاده ی بیشتر از این ظروف کم کم قسمت هایی از ظرف جدا شده و از طریق غذا وارد بدن گردیده و در نهایت بیماری هایی را به وجود می آورند.

امروزه بسیاری از رستوران ها و سفره خانه ها برای درست کردن دیزی از ظرف دیزی استفاده می کنند. به همین ترتیب اکثر افراد نیز برای درست کردن دیزی از همین شیوه بهره می برند. ظرف دیزی به جا افتادن بیشتر غذا کمک می کند و همین امر سبب می شود که غذا عطر، طعم و لعاب بیشتری داشته باشد. جالب است بدانید که ظرف دیزی صرفا مخصوص پخت غذاهای آبکی مانند آبگوشت، انواع خورشت و آش می باشد و برای غذاهای خشک مورد استفاده قرار نمی گیرد.

دیزی سنگی چیست

تاریخچه آبگوشت و دیزی

هر چند که آبگوشت را از غذاهای اصیل ایرانی می دانیم اما در حقیقت این نوع غذا به شیوه امروزی، سابقه ای طولانی در ایران ندارد. غذای آبگوشت ابتدا غذایی اعیانی بود که توسط خانواده های ثروتمند و شاهان خورده می شد و مردم عامه علاقه به این غذا نشان نمی دانند. همچنین غذایی بود که توسط عشایر کوچ نشین پس از اینکه در مکانی ساکن می شدند و گوسفندی را قربانی می کردند، طبخ می شد.

گفته می گردد که در یک دوره در ایران قحطی آمد و مردمان ایران که اکثرا دامدار بودند، برای سیر کردن مردم، دیگ های بزرگ را بار گذاشته و تنها با اضافه کردن حبوباتی همانند نخود و لوبیا و آب بیشتر به غذای دیزی سنگی می توانستند جمعیت زیادی را سیر نمایند.

کم کم اولین مغازه ها برای طبخ آبگوشت باز شد و این غذا از میان شاهان و ثروتمندان به میان مردم آمد و محبوب گشت. گوجه فرنگی تنها در زمان قاجاریه وارد ایران گشت و از آن موقع به آبگوشت اضافه شد.

انواع دیزی چیست؟

آبگوشت خوردن توی ظرف های دیزی از قدیم بسیار رایج بوده است و یکی از بهترین و پرطرفدارترین نوع درست کردن آبگوشت استفاده از انواع دیزی می باشد که در ادامه انواع آن ها را نام می بریم.

1 - دیزی سنگی : خرید دیزی سنگی بهترین انتخاب برای کسانی هست که عاشق طمع غذا های اصیل و خوشمزه ایرانی مانند خورشت ها ، آبگوشت و آش ها می باشند ، این نوع دیزی ها نسوز هست و تا چندین ساعت می تواند غذای دورن خود را گرم نگه دارد و نچسب نیز هستند و قابلیت قلم کاری نیز دارند که به همین دلایل خرید دیزی سنگی بسیار عالی هست ، همچنین قیمت دیزی سنگی به نسبت دیگر جنس ها بالا می باشد.

2 - دیزی سفالی : استفاده از ظرف های سفالی به بدن آسیب نمی زند و به دلیل اینکه از خاک و گل و مواد کاملا طبیعی درست شده اند مزه ی غذا در آن ها طبیعی هست و برای پخت آبگوشت بسیار مناسب هستند چرا که به آرامی گرم می شوند و باعث میشود حرارت به تمام ظرف برسد و غذا آرام آرام پخته شود .

3 - دیزی چدنی : جزو جدید ترین نوع دیزی ها هستند که مقاومت بالایی دارند و به صورت طبیعی نچسب هستند به همین علت برای بدن مضر نمی باشند ولی به طبیعیی دیزی های دو دسته ی قبلی نیستند. به دلیل اینکه نقطه جوش ظرف های چدنی بیشتر از دیگر ظروف هست باعث می شود غذا به آرامی پخته شود و جا بیافتد ولی به طور کلی جزو بهترین جنس دیزی هستند و ارزش خرید را دارد.

دیزی سنگی

دیزی سنگی چیست؟

هَرَکارِه یا دیزی سنگی دیگ یا قابلمه از جنس سنگی معدنی به نام سرپانتین (Serpantine) است که از آن به دلیل ضربه پذیر بودن و جنس نرم هم در ساخت تزیینات سنگی و هم ظروف سنگی و دیزی سنگی استفاده می شود و چون مقابل آتش مقاوم است، به دلیل پخت ملایم در ظرف سنگی، غذا را لذیذتر می کند و باعث می شود تمام مواد معدنی مورد نیاز را از قابلمه سنگی به غذا منتقل کند.

ظروف سنگی از دیرباز برای پخت و پز مناسب ترین ظروف بودند و همچنین آبگوشت و دیزی های پخته شده نیز در این ظروف واقعا خوشمزه هستند. اگر دیزی سنگی میل کرده باشید حتما این مطلب را تصدیق خواهید کرد.

خواص دیزی سنگی چیست؟

خواص دیگ سنگی برای سلامتی بدن

  • دیزی های سنگی سالم ترین ظروف ارگانیک از دیدگاه طب سنتی هستند. انسان از خاک است اگر ظرف از سنگ باشد سنخیت دارد و آرامش دهنده است لذا بهترین ظرف غذا ظروف سنگی است. اما زودپزها و ظروف تفلن همچنین ظروف آلومینیومی بیماری زا و گاها سرطان آور است.
  • آزاد شدن املاح مفید موجود در این قابلمه های سنگی، به مرور زمان و بتدریج سبب تأمین مواد مورد نیاز بدن و خوش طعم شدن فوق العاده غذا می شود.
  • ظرف های آلومینیومی سبب بروز آلزایمر و پوکی استخوان می شوند و عامل ایجاد زخم معده، کولیت، خشکی دهان، یبوست و تغییر رنگ زبان می شوند. در مقابل این ظرف های مضر، استفاده از ظرف های سنگی سبب آزاد شدن آهن و مواد معدنی در بدن می شود که برای خون سازی، شادی و نشاط در بدن مورد نیاز است.
  • ظروف سنگی به خاطر خاصیت مغناطیسی که دارند، سبب تأمین آهن مورد نیاز بدن می شوند.
  • ظروف سنگی غنی از آهن و منیزیم هستند و برای بدن بسیار مفید اند. این سنگ قابلیت مطلوبی در انتقال و مقاومت در برابر حرارت داشته و ظرف های ساخته شده و سنگ هایی که با آن دیگ ساخته می شود، کاملاً طبیعی بوده و قابلیت تراش و چکش خوری فراوانی دارد.
  • هیچ گونه پوشش شیمیایی و غیر طبیعی داخل آن وجود ندارد تا از بیمار شدن و سرطان و… بیمناک باشیم.
  • جالب است که درون هرکاره معمولا خط و خش هم نمی افتد.

خواص مختلف دیزی سنگی

بدلیل داشتن منیزیم فراوان:

  • تسکین اعصاب وکمک به مقابله با استرس و افسردگی
  • جلوگیری از تصلب شرایین (سخت شدن شریان ها)
  • جلوگیری از حمله و سکته قلبی
  • کاهش فشار خون
  • کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون
  • تصحیح بی نظمی های ضربان قلب
  • توقف حمله حاد آسم
  • کاهش میزان نیاز به انسولین در صورت دیابتی بودن
  • نگهداری و تجدید سطح انرژی طبیعی بدن
  • بهبود وضعیت خواب
  • جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه

به دلیل داشتن آهن فراوان:

  • کمک به رشد بدن
  • افزایش مقاومت در بدن در مقابل بیماریها
  • جلوگیری از خستگی
  • تقویت قوای بدن
  • تنظیم عملکرد کبد و کلیه

فواید استفاده از دیزی سنگی

خواص دیزی سنگی برای صرفه جویی در سوخت

غذا در دیگ و دیگچه سنگی با کمترین حرارت به بهترین نحو پخته می شود. غذا در دیگ سنگی با کمترین شعله گاز پخته می شود تا علاوه بر حفظ بافت موادغذایی و سالم بودن، در مصرف انرژی نیز صرفه جویی شود.

خواص ظروف سنگی برای آشپزی

طعم و مزه غذای پخته شده در ظروف سنگی قابل مقایسه با سایر ظروف نیست و غذای طبخ شده در این ظروف بسیار خوش مزه و خوش طعم است. این به دلیل ماهیت سنگی بودن ظرف است.

  • از دیگر نکات قابل توجه دیزی سنگی، تمیز ماندن اطراف آن از چربی و باقیمانده غذاست.
  • خانم های خانه دار حتما پس از مدتی استفاده از ظروف تفلون یا چدن و بخصوص آلومینیوم، از تجمع و چسبندگی روغن یا سایر مواد در سطح بیرونی قابلمه ها و تمیز نشدن و ماندگاری آن گلایه دارند، اما دیگ سنگی به علت جنس سنگی آن جلوی این کار را می گیرد.
  • خاصیت ضد چسبندگی آن تا پایان عمر دیگ، با او خواهد بود. جالب است که درون دیگ سنگی هیچ گاه خط و خش هم نمی افتد.

خواص هرکاره سنگی برای سرعت پخت

  • ظروف سنگی و دیزی سنگی مانند دیگ زود پز و البته بدون خطرات و بدون ضررهای آن در کوتاه مدتی غذا را می پزند. هر نوع گوشتی داخل این دیزی سنگی ها با حرارت ملایم دو ساعت به خوبی می پزد.
  • یکی از خواص دیگ سنگی حفظ خواص ماده غذایی درون آن است. ظروف سنگی بسیار مناسب است و غذا حدود دو تا دو ساعت و نیم که واقعاً زمان کمی است، با حرارت ملایم پخته می شود. در حقیقت راز و رمز طعم خوشمزه ی غذاهای قدیم و خورشت ها، آرام پخته شدن آن ها در ظروف مناسب بود. که خواص بسیار زیادی برای بدن داشت و مهم تر از آن، غذا در آن ها بسیار خوشمزه می شد.
  • این دیگ ها غذا را در هیچ شرایطی نمی سوزاند.

خواص قابلمه سنگی برای نسوختن غذا

بخاطر نیاز به حرارت کم و همچنین سنگی بودن و در نتیجه داغ نشدن زیاد، غذا اصلا نمی سوزد.

خواص ظرف سنگی برای صرفه جویی در مواد شوینده

دیگ های سنگی و کلا ظروف سنگی بسیار راحت شسته می شوند. حتی در بعضی غذاها که در آن طبخ می شود، بدون مواد شوینده و با آب ولرم و سرد به راحتی قابل شست و شو می باشند.

خواص دیزی سنگی

اصول استفاده و مراقبت از دیزی سنگی

نکات مهم در مورد پخت و پز و کارهایی که دیزی سنگی را خراب می کند عبارتند از:

  1. از تفت دادن و سرخ کردن مواد غذایی در این ظروف خوددرای شود.
  2. فقط غذاهای آبکی در ظروف سنگی پخته شود.
  3. هنگام پخت و پز شعله کم باشد.
  4. باید مواظب بود تا آب داخل ظرف هنگام پخت و پز کم یا خشک نشود.
  5. اگر آب غذا کم بود فقط آب جوش بیفزایید.
  6. دیگ سنگی را به طور مستقیم روی اجاق قرار ندهید حتما زیر آن شعله پخش کن بگذارید.
  7. هنگام حمل ظروف سنگی مواظب باشید با احتیاط جا به جا کنید تا ترک بر ندارد.
  8. از جوشاندن شیر در ظرف سنگی خودداری کنید.
  9. وقتی ظرف سنگی داغ است هرگز نشویید تا سرد شود زیرا اگر ظرف گرم در زیر آب سرد قرار بگیرد ترک بر می دارد.
  10. از پختن برنج در ظروف سنگی پرهیز کنید.
  11. می توانید انواع غذاها و خورشت های آبدار را در این نوع ظروف بپزید.
  12. سطح داخلی و خارجی دیگ سنگی حتما باید چرب باشد. پس ، از شستن زیاد این ظروف خودداری کنید و اجازه دهید روی ظرف کمی چرب بماند.

نحوه پخت آبگوشت در شهرهای مختلف ایران

در استان ها و شهرهای مختلف ایران، دیزی سنگی را به شیوه ها و با مواد مختلفی می پزند. گوشت، گوجه فرنگی، پیاز، سیب زمینی، حبوبات و لیمو عمانی در تمام این آبگوشت ها یکسان است. بلکه در ادویه ها و طعم ها متفاوت خواهد بود.

بعضی از افراد در تهیه دیزی سنگی از فلفل سبز برای کمی تند شدن آن، استفاده می نمایند. بعضی از افراد سبزیجات معطری همانند جعفری و ترخون خشک به آن اضافه می نمایند. کرمانی ها به دیزی سنگی و آبگوشت پر زرد آلو و به خشک شده (یا ترشی این مواد) را به آبگوشت اضافه می نمایند.

نحوه پخت غذا در دیزی سنگی

دستور پخت دیزی سنگی

مواد لازم برای تهیه آبگوشت برای 6 نفر

اگر در خانه می خواهید این غذا را آماده کنید، دستور زیر را دنبال کنید. ظرف، قابلمه یا دیگ سنگی بزرگی بردارید. مواد غذایی آبگوشت یعنی گوشت با استخوان و چربی، نخود و لوبیا، پیاز، سیر، و گوجه های نصف شده را درون دیگ بریزید. به اندازه 6 برابر حجم مواد درون قابلمه آب درون ظرف بریزید.

حدود یک ساعت صبر کنید تا همه مواد کمی بپزند. سپس سیب زمینی را به مخلوط اضافه کنید. پیاز را از دیگ غذا جدا کنید. چربی و دنبه را هم در همین هنگام و همراه با پیاز می توانید از ظرف بیرون بیاورید. این دو را با یکدیگر بکوبید و برای سرو آبگوشت بر روی هر ظرف و کاسه بریزید.

هنگامی که گوشت، نخود و لوبیا کاملا پخته شدند، ادویه ها و لیمو عمانی را به آن اضافه کنید. می توانید در این مرحله به آن، رب هم اضافه کنید تا دیزی سنگی کمی رنگ بگیرد. پس از گذشت نیم ساعت آبگوشت شما آماده است.

فوت کوزه گری پخت دیزی سنگی

بسیاری از آشپزهای ماهر برای خوشمزه تر شدن آبگوشت و دیزی سنگی به جای روغن از دنبه گوسفند استفاده می نمایند. هنگامی که برای این غذا گوشت تهیه می کنید، دنبه گوسفند را هم خریده و همراه با غذا بار بگذارید. پس از آماده شدن دیزی سنگی تکه های بزرگ دنبه را برداشته، با گوشت کوب بکوبید و چربی ها را بر روی هر ظرف جداگانه بریزید.

از دیگر نکاتی که در هنگام پخت دیزی سنگی باید توجه کنید، زمان اضافه نمودن نمک است. نمک را همیشه در انتهای پخت دیزی و پس از اینکه گوشت آن کاملا پخت به آن اضافه کنید. در غیر این صورت نمک نمی گذارد که گوشت به خوبی بپزد.

همانند دیگر غذاهای سنتی ایران، آبگوشت نیز احتیاج به زمان پخت طولانی دارد. هر چه زمان پخت دیزی سنگی بیشتر باشد، جا افتاده تر و خوش رنگ تر می گردد.

دقت کنید که اگر در هنگام پخت دیزی سنگی دوباره به آن آب اضافه کنید، طعم گوشت تحت تاثیر قرار می گیرد و به خوشمزگی همیشه نمی گردد. بنابراین سعی کنید از همان ابتدای پخت، آب زیادی به غذا و دیزی سنگی اضافه کنید.

و نکته آخر: سعی کنید که نخود و لوبیا را از شب قبل در آب قرار دهید. قبل از پخت، نخود و لوبیا را آبکش نموده و به آبگوشت اضافه کنید.

آموزش پخت آبگوشت در دیزی سنگی

نحوه تشخیص دیزی سنگی اصل

یکی از مواردی که هنگام خرید قابل توجه است، مرغوبیت جنس دیزی سنگی است که شما به راحتی با یک آهن ربا می توانید معیار آن را تشخیص دهید.به این صورت که اگر آهن ربا به بدنه ی ظرف چسبید از مرغوبیت جنس برخوردار است ولی اگر نچسبید از خرید آن صرف نظر کنید.ا

سخن پایانی

طبخ غذاهایی مانند آبگوشت، خورشت و آش در ظرف دیزی از دیرینه ای کهن حکایت دارد. ظروفی که ممکن است آماده شدن غذا در آن کمی طول بکشد اما ارزش غذایی آن حفظ می شود و طعم و عطر یک غذای اصیل را برایتان به همراه خواهد داشت.

ظروف سنگی بهترین گزینه برای پخت و پر در تعطیلات آخر هفته ی شما هستند، بنابراین اگر هوس دیزی و آبگوشت کردید روی دیزی پز های سنگی حساب ویژه باز کنید که حتما مزه اش زیر دندانتان خواهد ماند.مهم ترین ویژگی این ظروف عبارتست از حفظ خاصیت و ارزش مواد غذایی، پخت کامل مواد غذایی و طعم بی نظیر غذا در این ظروف.

1400/10/17
محصولات مرتبط
ظرف دیزی سنگی آرت گالری مدل ساده
قیمت : 50,000 تومان
دیزی سنگی یک نفره مدل ST08
قیمت : 56,980 تومان
ظرف پخت دیزی سنگی کد HA024
قیمت : 126,000 تومان
ظرف دیزی سنگی دو نفره مدل کافه ای با طرح سیاه قلم
قیمت : 157,500 تومان
ظرف دیزی سنگی راه ابریشم با ظرفیت 6 نفر
قیمت : 172,000 تومان
ظرف دیزی سنگی راه ابریشم با ظرفیت 8 نفر
قیمت : 200,000 تومان
ظرف دیزی سنگی راه ابریشم با ظرفیت 10 نفر
قیمت : 228,000 تومان
ظرف دیزی سنگی راه ابریشم با ظرفیت 12 نفر
قیمت : 289,000 تومان
ارسال دیدگاه
کلیه حقوق متعلق به وب سایت طوطی کالا است و کپی برداری بدون ذکر منبع غیرقانونی است